Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Nyert az illiberalizmus Lengyelországban, Duda vitte a voksok 51 százalékát

2020. július 13. 09:59 - szerző: 168 Óra/MTI

Andrzej Duda hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Lengyelországban

a szavazatok szinte 100 százalékos összesítése szerint.

A választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

Lengyel elnökválasztás
A győztes
Fotó: Leszek Szymanski

Az eddigi közzétett, nem hivatalos felmérések is Duda hozzávetőleg kétszázalékos előnyét jelezték.

A választási bizottság elnök, Sylwester Marciniak közölte, hogy a hivatalos végeredmények egyelőre nincsenek, mivel néhány választási körzetből és külföldről még nem érkeztek meg a jegyzőkönyvek, de ezek az adatok érdemben már nem fognak változtatni a most közölt eredményeken.

Az előzetes adatok szerint a részvételi arány magas, 68,12 százalékos volt.

Marciniak felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány és a nyári szabadságok ellenére volt magas a részvétel, ráadásul a vasárnap tartott második fordulóban még magasabb volt, mint a két hete tartott első fordulóban, amikor a szavazásra jogosultak 64,51 százaléka adta le voksát.

A hivatalban lévő államfő a nem hivatalos adatok ismeretében, a csekély különbség ellenére már vasárnap este győzelmet hirdetett.

"Soká éljen Lengyelország! Hetvenszázalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen. Meghatódtam. Köszönöm, honfitársaim" - hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen támogatói előtt, miután az exit pollt közzé tették. A hivatalban lévő elnök kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált eredményéhez, és azt hangoztatta, hogy elnöki hivatala továbbra is "nyitott lesz az eltérő nézeteket és meggyőződést valló emberek irányába".

Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje Varsóban
Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

A törvények szerint a választási bizottságnak az urnák zárása után 48 órával kell közzétennie a hivatalos végeredményeket. Erre várhatóan hétfő este vagy kedd reggel kerül sor.

Az elnökválasztási kampány során 

Duda és a kormánypárt klasszikus orbáni módszereket, megosztó retorikát alkalmazott,

igyekezett szembeállítani a kisebbségben levőkkel a vidéki katolikus szavazóbázist. Trzaskowskiról - az adófizetők pénzéből finanszírozott, névlegesen független köztévében - azt állította, hogy nem jó katolikus, és alig leplezett antiszemita felhanggal azzal vádolta, hogy egy nagyhatalmú külföldi lobbi szolgálatában áll. Duda kampánya további mélypontra süllyedt, amikor a melegekben, leszbikusokban és transzneműekben találta meg az újabb mumust. LMBT-ideológiáról beszélt, amely szerinte veszélyezteti a lengyelek életformáját. 

Mint a Bloomberg egy korábbi elemzésében rámutatott, Lengyelország a Jog és Igazságosság nevű párt uralma alatt – gyakran Orbán segítségével – színtisztán negatív szerepet játszik az EU-ban, akadályozza a migrációs politika megreformálását, a karbonsemlegesség megteremtését és általában minden progressziót.

Dudáék Brüsszelről mint új birodalmi megszálló erőről beszéltek, holott Lengyelország kapja a legtöbb fejlesztési támogatást az uniótól.

Beszédes, hogy a választáson a fiatalok majdnem kétharmada szavazott az ellenzéki jelöltre, a 60 év felettiek 61 százaléka pedig Dudára.