Amikor az emberek a diktatúrára szavaznak: a katonai junta pártja nyerheti a thaiföldi parlamenti választást

A diktátor mattolja a demokráciát. Ki érti ezt?

2019. március 24., 18:30

Szerző:

Prajuth Csan-Ocsának, a katonai kormányzat vezetőjének pártja áll az első helyen a vasárnapi parlamenti választáson Thaiföldön a szavazatok 93 százalékos összeszámlálása alapján. A thaiföldi választási bizottság közlése szerint a katonaság által támogatott Faland Pracsarat párt 7,59 millió voksot kapott, második helyen a Pheu Thai állt 7,12 millió szavazattal. 

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a szavazatszám azonban nem tükrözi a választókerületekben leadott voksok arányát, így a Pheu Thai akár a képviselői mandátumok nagyobb részét is elnyerheti, mivel a délkelet-ázsiai ország északi részén jelentős népszerűségnek örvend.

A Pheu Thai a 2006-os puccsot követően külföldre menekült Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnökhöz kötődik. Az előzetes eredmények szerint a negyedik legtöbb szavazatot Abhiszit Veddzsadzsiva volt miniszterelnök pártja, a Demokrata Párt kapta. A volt thaiföldi kormányfő a párt gyenge szereplése miatt bejelentette lemondását a pártvezetői tisztségről. A demokraták valamivel több mint 3 millió szavazatot kaptak.

Választások Thaiföldön Prajuth Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök, a katonaság által támogatott Faland Pracsarat párt kormányfőjelöltje leadja szavazatát a thaiföldi parlamenti választásokon Bangkokban 2019. március 24-én
Fotó: Narong Szangnak

 

A thaiföldi hatóságok két héttel a választás előtt feloszlatták a Thai Raksza Csart nevű ellenzéki pártot, amely a király testvérét, Ubolratana Mahidol hercegnőt akarta miniszterelnöknek jelölni. Szakértők ekkor egyetértettek abban, hogy ezzel jelentősen csökkent  a szétaprózódott ellenzéki erők esélye a katonai hatalommal szembeni nyerésre.

A választási bizottság tudatta: a nem hivatalos eredményeket hétfőn teszik közzé. A részvételi arányt a választáson 66 százalékosra becsülte.

A mintegy öt éve tartó katonai uralom kezdete óta ez volt az első parlamenti választás Thaiföldön. A mintegy 51,4 millió választásra jogosult állampolgár az ország 77 tartományának több mint 93 ezer szavazóhelyiségében adhatta le szavazatát.

Több mint száz párt jelöltjei versengtek az 500 tagú thaiföldi parlament képviselői helyeiért. A választójogi törvény módosítása és a junta alatt hatályba léptetett új alkotmány miatt a hadsereg azonban helyzeti előnnyel indul. A törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a 250 képviselőjét a katonai uralom jelöli ki, a szenátus pedig együttesen dönt a parlamenttel a miniszterelnök személyéről, ezért Prajuth Csan-Ocsának és Faland Pracsarat pártjának a többséghez elegendő 126 parlamenti helyet megszerezni a voksoláson.

Thaiföld modern kori történelmének leghosszabb ideig hatalmon levő katonai vezetése az új alkotmányt úgy dolgozta ki, hogy a hadsereg a parlamenti választások után is beavatkozhasson a politikába egy katonai tanács révén. Az alkotmányt 2016-ban népszavazáson hagyták jóvá.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.