Amíg nálunk tarra vágtak egy 180 éves bükköst, egy szlovák erdőben leállítják a fakitermelést, hogy megvédjenek egy madárfajt

2019. június 11., 15:14

Szerző:

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet megkezdte a Nagy-Fátra Nemzeti Park területén, a Fenyőházi-völgyben (Ľubochnianska dolina) folyó fakitermelés felülvizsgálatát – írta az Új Szó.

Az elmúlt időszakban ugyanis nemcsak a szlovák környezetvédelmi minisztérium, az állami természetvédők és a környezetvédelmi felügyelők, hanem a nyilvánosság is azt feltételezi, hogy a fakivágás a siketfajd élőhelyeit is érinti. Amíg a vizsgálat nem fejeződik be, tilos a kitermelés az érintett területeken. 

A nemzeti parkban jelenleg zajló nem tervezett fakitermelés is rámutat a természet- és tájvédelmi törvény módosításának fontosságára, amelyet az elmúlt hetekben hagyott jóvá a kormány. Az új jogszabály tényleges hatáskörrel ruházza fel az állami természetvédőket Szlovákia legértékesebb területein folytatott tervezett és nem tervezett kitermelés terén egyaránt.

Siketfajd
Fotó: Wikipédia

A nemzeti parkok védelmének megerősítése különösen fontos a szlovák erdők ikonikus állatfajai tekintetében, melyek közé a siketfajd kétségkívül tartozik. 2018-ban a kabinet elfogadta a siketfajd fajvédelmi programját, és 1262 hektárral bővült azon beavatkozásmentes területek kiterjedése, ahol ez a védett állat él – írta a lap.

Május elején A Bükk-fennsík peremén lévő Tar-kő melletti védett, a Bükki Nemzeti Park területen álló 180 éves bükkerdőben egyhektáros fakitermelést végzett az Egererdő Zrt. állami erdőgazdaság. Magyarország egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű, és az európai Natura 2000 hálózat részeként is nyilvántartott területéről van szó, olyan ritka madárfajokkal, minta fehérhátú fakopáncs vagy a kék galamb. A bükkerdő emellett 13 védett és fokozottan védett növényfaj otthona is.

Az erdőgazdaság azzal indokolta a tarvágást, hogy csak az erdőt akarta megfiatalítani. A szakember szerint ennek azért nincs értelme, mert a klímaváltozás miatt egy-két emberöltő múlva a bükk már nem él meg a magyar erdőkben, addig kellene neki örülni, amíg van.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.