Amerikai szenátorok követelik Donald Trumptól, hogy lépjen fel Orbán oroszokkal kokettáló, antidemokratikus rendszere ellen

2019. január 26., 09:59

Szerző:

Három demokrata szenátor, a kaliforniai Dianne Feinstein, az illinois-i Dick Durbin és a connecticut-i Chris Murphy határozati javaslatot nyújtanak be az amerikai szenátusnak, hogy az ítélje el az Orbán-kormányt, amiért „aláássák a demokráciát és megsértik az emberi jogokat” - írta a 24.hu.

A javaslatban hosszan sorolják a szenátorok, hogy szerintük miért kellene határozottan fellépnie Donald Trumpnak Magyarországgal szemben a demokrácia védelméért.

Írnak a bíróságok függetlenségének veszélyeztetésről, a választókerületek átrajzolásáról, a civil szervezetek korlátozásáról, a sajtószabadság csorbulásáról és a menedékkérők jogainak megsértéséről is.

Durbin szenátor külön kiemelte, hogy az USA nem nézheti tétlenül, hogy egy „kulcsfontosságú szövetségese” ennyire nyíltan az oroszok oldalára álljon több kérdésben.

A javaslatban konkrét lépéseket is kiemelnek  a szenátorok, amelyek szerintük messze szétfeszítik egy demokrácia kereteit, például a tranzitzónák létrehozását, a jobboldali médiaholding megalapítását, és bevándorlási különadó bevezetését.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.