Amerikai emberi jogi díjat kapott a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke

2018. október 12., 14:32

Szerző:

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke nyerte idén a Human Rights First emberi jogi díját. A tekintélyes amerikai civil jogvédő szervezet elismerését a magyar civil szervezeti vezető jövő szerdán este veszi át New Yorkban – jelentette be honlapján a civil szervezet.

A Human Rights First a William D. Zabel nevét viselő emberi jogi díjjal Pardavi Mártának a menekültek, migránsok és más marginalizált csoportok jogaiért Magyarországon és Európa-szerte végzett áldozatos munkáját ismeri el – olvasható az indoklásban. A díjat a Human Rights First éves gálavacsoráján adják át október 17-én New Yorkban.

Fotó: Merész Márton

– Akkor, amikor veszélyben vannak a polgári és a politikai jogok, valamint világszerte gyűlöletet keltenek a menekültek ellen, Márta és a Magyar Helsinki Bizottság csapatának az alapvető jogokért folytatott bátor küzdelme számunkra is inspirációt jelent. Pardavi Márta és kollégái rendületlenül dolgoznak a jogállamot érő fenyegetések dokumentálásán és nyilvánosságra hozatalán. Mindezt egy olyan országban, amelyik egyre távolodik a demokratikus berendezkedéstől. Annak ellenére, hogy a kormányközeli sajtóban ellenségnek kiáltják ki őket, Márta és a Magyar Helsinki Bizottság bátran folytatja embermentő és jogvédő tevékenységét – mondta Rob Berschinski, a Human Rights First alelnöke.

A Human Rights First 40 éve ítéli oda a nemrég óta William D. Zabel ügyvéd nevét viselő emberi jogi díját. Olyan jogvédők, civil aktivisták részesülnek az elismerésben, akik kiállnak az emberi szabadságért és méltóságért. 

Pardavi Márta szeptemberben a legnagyobb német menekültügyi szervezet elismerését, a Pro Asyl Alapítvány emberi jogi díját is átvehette Kádár András Kristóffal, az MHB másik társelnökével együtt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.