Ennyi volt: Bernie Sanders kiszáll a Demokrata Párt elnökjelöltségi küzdelmeiből az USA-ban, zöld utat kapott Joe Biden

2020. április 8., 19:32

Szerző:

Visszalép a Demokrata Párt küzdelmeiből Bernie Sanders

és az immár egyetlen aspiráns, Joe Binden mögé áll be - értesült a CNN a kampánycsapatból származó forrásoktól. Ezzel eldőlt, hogy Barack Obama korábbi alelnöke lesz Donald Trump kihívója az őszi amerikai elnökválasztáson.

Döntésében szerepet játszott a koronavírus-járvány és az is, hogy jelentős hátrányra tett szert riválisával szemben. 

Sanders azt mondta, hogy nem hozta könnyedén a döntést, és úgy jellemezte, mint "nagyon nehéz és fájdalmas döntést." Majd így folytatta:

"Az elmúlt hetekben.... őszinte értékelést végeztünk, milyen kilátásaink vannak a győzelemre. Ha arra jutunk, hogy tudom folytatni és megvalósítható a jelöltségem, akkor biztosan folytatom.

Ez egyszerűen nem lehetséges

- mondta.

Sanders és Biden szerdán reggel beszélt, ahol a politikus beszámolt neki a döntéséről. A visszalépett politikus úgy jellemezte a demokrata jelöltet, mint aki "erős hangja lesz a méltányosabb és igazságosabb Amerikának." Egyúttal felszólította támogatóit, álljanak be Binden mögé. 

APTOPIX Election 2020 Debate Joe Biden és Bernie Sanders nyilvános vitája Washingtonban 2020. március 15-én

Ugyanakkor elismerte, néhány követője bizonyára csalódott lesz lépése miatt. "Tudom, hogy vannak közöttünk olyanok, akik nem értenek egyet ezzel a döntéssel, akik szeretnék, ha folytatnánk harcot az utolsó demokrata szavazásáig. Megértem ezt a helyzetet. 

Nem tudok továbbra is jó lelkiismerettel folytatni egy olyan kampányt, amely nem nyerhet,

és amely zavarná azt a fontos munkát, amely mindannyiunk számára nagy terheket jelent ebben a nehéz órában.(Sanders itt a koronavírus-járvány kezelésére gondolt - A szerk.)

Sanders viszonylag korán lépett be az előválasztási kampányba. Már tavaly márciusban jelezte indulását és kérte szavazói támogatását. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.