Fehérorosz emberi jogi aktivista is kapott alternatív Nobel-díjat

2020. október 1. 12:57

Tevékenységéért Alesz Bjaljacki többször ült börtönben is.

Alesz Bjaljacki fehérorosz emberi jogi aktivista, a Vjaszna nevű emberi jogi szervezet vezetője lett idén az alternatív Nobel-díjként ismert kitüntetés egyik díjazottja - jelentették be csütörtökön Stockholmban, írja az MTI. 

    A díjat adományozó Right Livelihood Award Alapítvány azzal indokolta a fehérorosz aktivista kitüntetését, hogy az 1996-ban megalapított Vjaszna "elszántan küzd" a demokrácia megteremtéséért és az emberi jogok érvényesüléséért Fehéroroszországban.

    Alesz Bjaljacki korábban több alkalommal ült börtönben aktivizmusa miatt.

    Fehéroroszországban az augusztusi elnökválasztás éjszakája - Aljakszandr Lukasenka elnök vitatott újraválasztása - óta rendszeresek az államfő elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

    Kitüntetésével kapcsolatban Bjaljacki úgy nyilatkozott: tökéletesen tisztában van azzal, hogy díjazása az aktuális körülmények összejátszásának köszönhető, annak, hogy az emberi jogokért való küzdelem Fehéroroszországban ebben az évben még hangsúlyosabbá vált. Ez a díj erkölcsi támogatást jelent Fehéroroszországban minden olyan embernek, aki a demokratikus változásért harcol - jelentette ki.      

    Az alternatív Nobel-díjat kiosztó zsűri idén 182 jelölt közül válogatott 71 különböző országból.

    A díjat 1980-ban hozta létre Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő azzal a céllal, hogy elismerjék olyan emberek munkásságát is, akik elkerülték a hivatalos Nobel Alapítvány figyelmét. Minden évben négy díjazottat választanak, akik fejenként egymillió svéd korona (31 millió forint) elismerésben részesülnek.

    Az idén Naszrin Szotudeh bebörtönzött Szaharov-díjas iráni ügyvédnőt, Bryan Stevenson amerikai ügyvédet és polgárjogi aktivistát, valamint Lottie Cunningham Wren nicaraguai környezetvédelmi aktivistát díjazták még Alesz Bjaljackin kívül. (MTI)