Felvétel bizonyítja, hogy elcsalták a fehérorosz választást

2020. augusztus 11. 19:40 - szerző: 168 Óra - forrás: Index

Egy felvétel bizonyítja, mennyire megbízhatatlanok lehetnek a hivatalos adatok, amelyek szerint az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka hatodszor is 80 százalék feletti eredménnyel nyerte az elnökválasztást – írja az Index.

Az ellenzék saját felméréseire hivatkozva Szvjatlana Cihanouszkaja győzelmét hozta ki. A 37 éves elnökjelölt azonban kénytelen volt elhagyni az országot, a fehérorosz hatóságok Litvániába szállították.

Kedden azonban nyilvánosságra került egy hangfelvétel arról, hogyan folyhatott a vasárnap leadott voksok összesítése. Augusztus 4. és 8. között levélben is lehetett szavazni, ezek ellenőrzésére végképp nem volt esélye az ellenzéknek. Cihanouszkaja stábja arra kérte a választókat, lehetőleg vasárnap szavazzanak, mivel ezeket nehezebb manipulálni.

 

Hogy mennyire, az a felvételből kiderül, amelyen Vityebszk egyik kerületének vezetője arról győzködi az iskolai tanárokból álló választási bizottságot, hogy

változtassák meg az eredményeket, hogy ne a szavazólapon harmadik jelölt (Cihanouszkaja) nyerjen bő hetven százalékkal, hanem a negyedik jelölt (Lukasenka) győzzön ennyivel.

Beszédének lényege: mindenki szeretné később is a munkáját végezni, nem azokat az időket éljük, amikor a lelkiismeretet kell követni. 

– Kollégák még egyszer mondom, önök dicséretet érdemelnek, közösségként is, világossá tették álláspontjukat. Én ezért nagyon tisztelem önöket. De most másképp kell csinálni

– mondta Szergej Sztasevszkij.

– És hogy nézzünk az emberek szemébe? Hogy nézzünk a diákjaink és a szüleik szemébe

– kérdezték a választási bizottsági tagok. A kerületi vezető elmondja, hogy mindent ért, de nem lenne jó, ha itt kilógnának az eredmények.

Egy tanár felvetette, hogy korábban is volt, aki a választások után az eredmények láttán manipulálással vádolta a bizottságot, és joggal mondta, hogy az ilyeneknek nincs joguk arra, hogy ezután gyerekeket tanítsanak bármire. 

– Ismétlem, meghallottam az önök különvéleményét, de higgye el, ha ezt meghallja még valaki más is, akkor én... nem tudom megjósolni a következményeket

– jelentette ki a kerületi vezető. 

A hangok, léptek alapján a tagok egy része végül hozzájárul a jegyzőkönyv módosításához. Többen azonban nem írták alá a jegyzőkönyvet. A kerületi vezető elmondta, elég, ha a bizottság kétharmada marad jelen.