A hivatalos exit poll szerint Lukasenka simán győz az elnökválasztáson

2020. augusztus 9. 21:07 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

A hivatalos exit poll felmérés szerint Aljakszandar Lukasenka fehérorosz államfő a szavazatok 79,7 százalékával várhatóan elsöprő győzelmet arat a vasárnap tartott fehéroroszországi elnökválasztáson.

A választási bizottság tájékoztatása szerint

az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 6,8 százalékára számíthat.

A szavazóhelyiségek többsége helyi idő szerint 20 órakor bezárt, csak néhány helyen kellett meghosszabbítani a voksolást, mert nem került sor mindenkire a hivatalos urnazárásig. Lidija Ermocsina, a választási bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy minszki idő szerint hajnali 2 órakor már részeredményeket tudnak majd közölni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Fehéroroszországban 1995 óta nem tartottak szabadnak minősített választásokat. Minszkben megerősített biztonsági intézkedések mellett folyt a szavazás, rendőrségi posztokat állítottak fel és korlátozzák a forgalmat, páncélozott járműveket is felvonultattak a fővárosban. Az internethez való hozzáférés is korlátozott volt, így nem lehetett használni egyes közösségi médiumokat, üzenetküldő programokat és az ellenzékhez közeli weboldalakat, sőt a központi választási bizottságét sem.