Al-Kaida parancsnokokra mértek légi csapást amerikai gépek Szíriában

2020. október 23., 15:15

Szerző:

Idlíb tartományban többen meghaltak, valószínűleg öt civil is az áldozatok között van.

 

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik vezetője elleni amerikai légicsapásban meghalt tizenhét dzsihadista fegyveres Szíria északnyugati részén - számolt be pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). 

A londoni székhelyű, a szíriai polgárháború eseményeit helyi aktivistahálózat útján nyomon követő emigráns szervezet szerint öt civil is életét vesztette.

Az amerikai erők Középső Parancsnokságának (Centcom) szóvivője, Beth Riordan közleményében azt írta, hogy a szíriai al-Kaida magas rangú tisztviselőinek egy csoportja gyűlt össze Idlíb közelében. 

Az al-Kaida vezetők megsemmisítése Szíriában csökkenti a terrorszervezet képességét az amerikai állampolgárokat, a partnereket és az ártatlan civileket fenyegető támadások megtervezésére és végrehajtására - tette hozzá. A dokumentumban nincs említés a halálos áldozatok számáról.

Az OSDH szerint a dzsihadisták egy csoportját pilóta nélküli repülőgépről vették célba Szalkin régió Dzsakara településén. Tizenheten meghaltak, köztük tizenegy szélsőséges parancsnok.

Idlíb tartomány a szíriai felkelők utolsó bástyája, amelyet a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szervezet tart ellenőrzése alatt. A térségben ugyanakkor aktívak más dzsihadista csoportok is. 

Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője szerint a halottak között volt öt külföldi is, akiknek azonban nem tudni a nemzetiségét. 

A dzsihadistákat egy tanyán felállított sártorba, vacsorára hívták meg. A meghívottak között voltak olyanok is, akik a HTS szervezettel rivális, a Húrasz ed-Din nevű szélsőséges szervezethez álltak közel - mondta az OSDH igazgatója.

 

(MTI)