Nyilvánosságra hoztak egy videót Abu Bakr al-Bagdadi öngyilkosságáról

2019. október 31., 06:56

Szerző:

Az amerikai védelmi minisztérium szerdán sajtókonferencián hozta nyilvánosságra az Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője likvidálásakor készült videók egy részét.

Al-Bagdadit az amerikai különleges erők vasárnapra virradóra Szíriában végrehajtott rajtaütéskor likvidálták. Pontosabban: amikor a terrorista vezér érzékelte, hogy az amerikai katonák közelednek, két gyermekével és két feleségével együtt felrobbantotta magát az épület alatti alagútban. A korábbi tájékoztatás szerint három gyerek halt meg.

A Pentagon által nyilvánosságra hozott, szürkés és elmosódott videókon látható, amint az amerikai katonák lőnek az épületnél lévő terroristákra, majd az épület maga is felrobban.

A videót bemutató Kenneth McKenzie tábornok, az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának vezetője a sajtókonferencián elmondta: a rajtaütés után az amerikaiak robbantották fel az épületegyüttest. „Úgy nézett ki, mint egy óriási gödrökkel teli autóparkoló” - fogalmazott a tábornok.

A tábornok elmondta, hogy látták, amint al-Bagdadi bemászik egy lyukba - amely, mint később kiderült, az alagút bejárata volt -, húzta maga után a két kisgyerekét és aztán felrobbantotta magát és a gyerekeket. A többi terrorista közben az épület előtt figyelte, mi történik. Az épületben még négy nő és egy férfi halt meg, valamennyien az öngyilkos merénylők által alkalmazott, robbanószerekkel megrakott mellényt viseltek.

– Egyértelművé akarom tenni, hogy a feszültség és az akció és nagy hordereje ellenére is mindent elkövettünk annak érdekében, hogy ne legyenek civil áldozatok, és hogy megvédjük a feltételezéseink szerint az épületben tartózkodó gyermekeket – hangsúlyozta Kenneth McKenzie.