Akinek van fegyvertartási engedélye, az Csehországban lelőhet egy terroristát

2017. június 29. 10:31

Az alkotmánymódosítással nem az általános fegyverviselést engedélyezték.

Csehországban a jövőben a fegyvert törvényesen tartók szükség esetén várhatóan használhatják majd fegyverüket a terroristák ellen. Milan Chovanec szociáldemokrata belügyminiszter alkotmánymódosító javaslatát szerdán hagyta jóvá a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

Az alkotmánymódosítás hatályba lépéséhez még a kezdeményezés szenátusi jóváhagyására is szükség van, illetve az államfőnek is alá kell írnia. Milos Zeman elnök már korábban közölte, hogy egyetért az előterjesztéssel.

A hatályos szabályok szerint egy alkotmánymódosító javaslat elfogadásához a kétszáz tagú képviselőház legalább háromötödének, illetve a nyolcvanegy tagú szenátus (felsőház) jelen lévő tagjai háromötödének támogatása szükséges. Az alsóházban a jelen lévő 168 képviselő közül 139-en szavazták meg az alkotmánymódosító javaslatot, kilencen ellene szavaztak, húszan pedig tartózkodtak.

Chovanec a kezdeményezésével az Európai Unió megszigorított fegyvertartási irányelveire reagált, amelyekkel a cseh kormány nem ért egyet, és amelyeket az Európai Bíróságon is meg akar támadni.

A belügyminiszter indoklása szerint az aktív és gyors védelem csökkentené a támadók esélyeit a sikerre. El kellene ismerni a fegyvertartási engedéllyel rendelkező cseh állampolgárok jogát ahhoz, hogy lőfegyverrel védhessék meg életüket, egészségüket és tulajdonukat – olvasható az előterjesztésben. Chovanec szerint a törvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkező polgárok ily módon hozzájárulhatnának Csehország „belső biztonságához, rendjéhez és területi egységéhez”.

Az alkotmánymódosítás a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyek fegyverhasználatára vonatkozik, és nem engedélyezi az általános fegyverviselést, ahogy az az Egyesült Államokban szokás.

A hivatalos belügyi kimutatások szerint a 10,5 milliós Csehországban több mint 300 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

(MTI)