Agyonlőttek egy német turistát Maliban

Fegyveresek megöltek egy külföldi turistát, három társát magukkal hurcolták Maliban - közölték pénteken az afrikai országban kormányzati forrásból.

2011. november 26., 07:51

Az eset a középső országrészben, a Szahara déli részén fekvő Timbuktu városban történt. A négy turista egy étteremben ebédelt, amikor fegyveresek berontottak, fegyvert fogtak rájuk, és arra kényszerítették őket, hogy szálljanak föl egy kisteherautó platójára. Az egyik turista - egy német állampolgár - megtagadta ezt, mire agyonlőtték. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a három elhurcolt turista milyen állampolgár, de szemtanúk szerint ők is európaiak.

Az ezeréves múltra visszatekintő Timbuktu néhány évvel ezelőttig a turisták kedvelt célpontja volt. Ma már azonban a külföldi nagykövetségek arra figyelmeztetnek, a város túl veszélyes, ahogy Mali több más látnivalója is, az iszlamista fegyveresek támadásai miatt.

Csütörtökre virradóan Timbuktutól délre, Hombori városában két francia geológust hurcolt el hét fegyveres egy szállodából. Az emberrablók hírek szerint Mali északi, sivatagos része felé indultak a túszokkal. Egy magát az Iszlám Maghreb Al-Kaidájának (AQMI) nevező csoport 2003 óta több mint félszáz európait és kanadait rabolt el váltságdíjért a Szahara délnyugati részén, Mali, Niger vagy Mauritánia területén.