Abortusz: teljes tiltás jöhet Lengyelországban

Lengyelországban az abortuszok 98 százalékát a magzat károsodása miatt végzik, ezen szigorítana a kormány.

2020. október 22., 15:11

Szerző:

A kormányzó Jog és Igazságosság párt először 2016-ban nyújtott be szigorúbb abortusztörvény-javaslatot, de azt a tömegtüntetések hatására végül visszavonták, írja a BBC. 2020 elején egy új, online petíción alapuló javaslatot nyújtottak be.

Az új jogszabályok abban az esetben is tiltanák az abortuszt, ha a magzat veszélyben van. 

A lengyel abortusztörvények már most is a legszigorúbbak közé tartoznak Európában: csak nemi erőszak, vagy vérfertőzés esetén engedélyezik, vagy akkor, ha az anya, vagy a magzat élete veszélyben van. Az alkotmánybírók többsége egyébként a Jog és Igazságosság párthoz köthető.

„Embertelen és megvetendő, hogy bárkit arra kényszerítsünk, hogy akarata ellenére hordjon ki egy gyereket, különösen, ha a magzat károsodott. A jogszerű abortuszok 98 százaléka emiatt történik Lengyelországban” – mondta Antonina Lewandowska, egy lengyel jogvédő aktivista a BBC-nek. 

Emberi jogi szervezetek arra kérték a lengyel politikusokat, hogy utasítsák vissza a tervezetet. Három szervezet, köztük az Amnesty International is jelezte, hogy független megfigyelőket küld az alkotmánybíróságra, mielőtt még döntést hoznának a szigorításról.