Döntött a lengyel alkotmánybíróság: a beteg magzatok művi vetélése alkotmányellenes

2020. október 22. 20:27 - szerző: 168 Óra/MTI - forrás: MTI

Tovább szűkítették Európa legszigorúbb abortusz-szabályozását. 

Korábban itt írtunk róla, hogy a lengyel alkotmánybíróság csütörtökön dönt az abortusz-szabályozás szigorításáról. A testület végül alkotmányellenesnek találta a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást. Az államfői szóvivő elégedettséggel, az ellenzék felháborodással nyugtázta a döntést.

A teljes tizenöttagú testület a lengyel alaptörvénynek az ember élethez való jogáról, és ennek törvényi védelméről szóló tételeire alapozta a döntését, valamint azon alkotmányos előírásra, miszerint az emberi és állampolgári jogok az ember természetes és kisajátíthatatlan méltóságából erednek.

Az emberi élet a fejlődésének minden szakaszában értéket jelent, így a születés előtti szakaszban, emberi lényként élethez való joggal rendelkezik.

A gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra - emelte ki az ítélet indoklását bemutató bíró.

Az ítélet kapcsán két alkotmánybíró különvéleményt fogalmazott meg.

Lengyelországban az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében akkor megengedett a 12 hétnél fiatalabb magzatok elvetetése, ha a terhesség nemi erőszak következménye. Beteg magzatok esetében, valamint ha az anya élete veszélyben forog, a törvény a terhesség minden fázisában megengedte a művi abortuszt.

 A beteg magzatok művi vetélését megengedő, most alkotmányellenesnek minősített előírásra hivatkozva Lengyelországban évente mintegy ezer terhességmegszakítást hajtanak végre, nagyobbrészt Down-szindrómás magzatokon, annak ellenére, hogy a Down-szindróma besorolása a törvényben körülírt betegségek közé sokak szerint jogi és erkölcsi kételyeket vet fel.

A terhességmegszakítás tilalma alóli, a nemi erőszak következtében fogant életre, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivételek továbbá is érvényben maradnak.

A tárgyalás idején az alkotmánybíróság székhelye előtt kisebb csoportok tüntettek, az életvédő szervezetek, valamint az abortusztilalmat ellenző szervezetek képviselői egyaránt.

Az egyházi személyiségek közül Marek Jedraszewski krakkói érsek a "családok pápájának" is nevezett Szent II. János Pál ünnepe alkalmából mondott homíliájában "az alkotmánybírák bátorsága és tisztességessége" iránti tiszteletét fejezte ki, valamint háláját az életvédők tevékenységéért.

Andrzej Duda elnök  szóvivője elégedettségét fejezte ki, hogy "az alkotmánybíróság az élet oldalára állt".

(MTI)