Lemondott Abe Sindzó japán miniszterelnök

2020. augusztus 28., 11:07

Szerző:

Romló egészségi állapota miatt hivatkozva bejelentette lemondását pénteken Abe Sindzó japán miniszterelnök. A 65 éves Abe elmondta: nem akart zűrzavart okozni azzal, hogy váratlanul mond le, de fekélyes vastagbélgyulladása kiújult, és további romlással fenyeget.

A japán miniszterelnök lemondása A japán miniszterelnök bejelenti lemondását
Fotó: Franck Robichon

A kormányfő lemondása meglepetést okozott mind pártján belül, mind a pénzpiacokon. Tavaly Sindzó lett a leghosszabb ideig regnáló miniszterelnök Japánban, 2012 óta tölti be a posztot. Ugyanakkor 2007-ben már lemondott egyszer, akkor is kiújuló vastagbélgyulladása miatt, amivel tinédzser kora óta él.

A BBC szerint valószínű, nem távozik azonnal, marad mindenképpen, amíg pártja, a Liberális Demokrata Párt nem választja ki utódját.

 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.