Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A Zsidó Világkongresszus elnöke aggódik a demokratikus ellenzék és a Jobbik együttműködése miatt

2019. február 11. 20:47 - szerző: MTI

Aggodalmának adott hangot a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke amiatt, hogy jelek szerint szövetséget fontolgat a Jobbikkal a magyar ellenzék más részének több politikusa.  Ronald S. Lauder a WJC honlapján megjelent hír szerint kijelentette, hogy nemrégiben Magyarországon járt, mivel az utóbb hónapokban olyan hírek jutottak el hozzá, melyek szerint néhány ellenzéki politikus kész arra, hogy esetleg szövetségre lépjen a szélsőséges Jobbik párttal.

– Magyarországi látogatásomon döbbenten tapasztaltam, hogy a hírek igazak

- mondta.

– Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg és ilyen ideológiát követett. A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkozataik és tetteik mocsarában. Egy ideje a Jobbik ugyan megpróbálja átcímkézni magát, ám konkrét tettekben alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát antiszemita gyökereitől, vagy hogy gátat vessen a párt helyi szervezeteiben folyó antiszemitizmusnak és rasszizmusnak - vélekedett Ronald S. Lauder.

Orbán Viktor és Ronald Lauder találkozója New Yorkban 2015-ben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

A Zsidó Világszervezet elnöke szerint a Jobbiknak sokkal hihetőbben kell példáznia, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és tettekkel bizonyítania, hogy nem jelent fenyegetést a Magyarországon élő zsidó közösség biztonságára, jólétére, sem más kisebbségére. Ronald S. Lauder szerint amíg ez nem történik meg, a Jobbikra mind a magyar parlamentben, mind pedig nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele, beengedni a magyar politika fősodrába.