A Vatikánban fogadták az ügyvivő enezuelai elnök Juan Guaidó küldöttségét

2019. február 11. 21:36 - szerző: 168 Óra/MTI

A Vatikánban hétfőn fogadták a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető küldöttségét.

A delegációt Antonio Ledezma, Caracas volt polgármestere vezeti - ismertette az olasz sajtó. A Szentszék ugyanakkor nem közölte, hogy a venezuelai ellenzék küldöttségét milyen szinten fogadták a Vatikánban.

A múlt héten Guaidó és politikai riválisa, a hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro egyaránt Ferenc pápa közvetítését kérte.

Juan Guaidó
Fotó: MTIEPA/Miguel Gutierrez

Ferenc pápa akkor jelezte, nyitott a közvetítésre a venezuelai válságban, ha mindkét fél kéri. Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő szerint a pápa fenntartja annak lehetőségét, hogy ellenőrizze a venezuelai kormány és ellenzék szándékát annak meghatározására, adottak-e a feltételek a lehetséges közvetítéshez.

A küldöttséget fogadta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes is. A legtöbb európai uniós állammal ellentétben Olaszország nem ismerte el Guaidót a latin-amerikai ország ideiglenes elnökeként.

Salvini bejelentette, hogy Enzo Moravero Milanesi, olasz külügyminiszter kedden fogja ismertetni a parlamentben Olaszország Venezuelával kapcsolatos álláspontját. - A cél, hogy Venezuelában mielőbb szabad, demokratikus, átlátható és békés választásokat tartsanak - összegezte a belügyi tárcavezető.

Az egyes országok megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi - köztük számos latin-amerikai és európai uniós - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek, s akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is.