Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A szlovák külügyminiszter lemond, ha országa a bevándorlás ügyében a történelem rossz oldalára áll

2018. november 27. 13:46 - szerző: MTI

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter egy keddi berlini rendezvényen kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs megállapodásához. A miniszter a Körber alapítvány Berlini külpolitikai fórum című rendezvényén egy pódiumbeszélgetésen kiemelte, hogy a világszervezet tervezett megállapodása „csak egy politikai nyilatkozat”, amely felsorakoztatja a migráció kezelésének lehetőségeit és nem kötelezi a csatlakozó országokat lépések megtételére, azonban az "idegenellenesek" egészen másnak láttatják.

Hozzátette, kérdés, hogy a megállapodás ügyében Szlovákia a történelem melyik oldalára áll, arra az oldalra, amelyen a felelősséget vállaló és a problémák megoldására törekedő országok állnak, vagy arra, amelyen átengedik az irányítást az idegenelleneseknek. – Ha országom a történelem rossz oldalára áll, akkor nem képviselhetem többé ezt az országot külügyminiszterként – mondta Lajcák.

Miroslav Lajcak

A többi között arról is szólt, hogy atyáskodás és álszentség jellemzi Nyugat-Európa viszonyulását a közép-európai országokhoz. Így például Orbán Viktor magyar kormányfőt Nyugaton "szinte mindenki bírálja, de pártja, a Fidesz szavazatait az Európai Parlamentben szívesen fogadják - mondta a szlovák külügyminiszter. 

Szerinte el kell kerülni, hogy az az érzés keletkezzék, mintha kettős mérce érvényesülne a közép-európai országokkal kapcsolatban. Mint mondta, nem földrajzi, hanem mentalitásbeli határok mentén alakult ki megosztottság, ezt jelzi, hogy Ausztriában, Olaszországban és az összes többi EU-tagországban is vannak szélsőségesen jobboldali pártok.

Úgy vélte, Magyarországon és Lengyelországban nem minden fekete-fehér, és büntetések helyett párbeszédre van szükség. – Beszélnünk kell egymással, és nem lenne szabad ítélkeznünk a tények teljes mértékű feltárása előtt. Így nem szabad szem elől téveszteni azt a tényt, hogy ezeknek az országoknak demokratikusan megválasztott kormányuk van, Orbán egymás után háromszor nyert választás hatalmas többséggel - mondta Lajcák.