A szlovák államfő megígérte, hogy megvétózza a külföldi himnusz éneklését betiltó törvényt

2019. április 4., 17:13

Szerző:

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke megállapodott Andrej Kiska szlovák köztársasági elnökkel, hogy az államfő megvétózza azt a törvénymódosítást, amely betiltja a magyar himnusz éneklését. A módosítást a Most-Híd is megszavazta – írja az Új Szó.

A szlovák parlament által elfogadott jogszabály szerint május 15-től tilos annak a külföldi országnak a himnuszát énekelni nyilvános eseményeken, amelyiknek a helyszínen nincs jelen hivatalos küldöttsége.

Vétó esetén újra a szlovák parlament elé kerül a jogszabály. A megállapodás értelmében az államfő a himnuszéneklést betiltó passzust fogja kifogásolni.

Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője elmondta, hogy a párt parlamenti frakciójának vezetője, Bastrnák Tibor arról egyeztetett a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), hogy a kérdéses törvényt szeretnék újratárgyalni és módosítani. Az SNS terjesztette be a módosítást, Debnár Klára szerint közölték, hogy hajlandóak a módosításra.

A Most-Híd már tegnap este elismerte, hogy a képviselői hibát követtek el a törvény megszavazásával.

A Híd frakciója titkos szavazással döntött arról, hogy Bastrnák Tibort maradhat a párt frakcióvezetője. Rajta kívül a párt további öt magyar képviselője is a magyar himnuszt betiltó törvény megszavazása mellett döntött.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.