A szlovák államfő arra kéri a képviselőket, hogy néha olvassák már el, mit szavaznak meg

2019. április 5., 14:58

Szerző:

Andrej Kiska szlovák elnök a jövő héten jelenti be, hogy visszaküldi-e a parlamentnek újratárgyalásra az állami jelképekről szóló törvényt. Ennek egy passzusa tiltja meg május közepétől, hogy nyilvános rendezvényeken lejátsszák vagy elénekeljék egy külföldi ország himnuszát, ha nincs jelen az adott ország hivatalos küldöttsége – írja az Új Szó.

Az elnöki hivatal viszont kiadott egy állásfoglalást, amelyben megfeddi a figyelmetlen parlamenti képviselőket.

„Az államfő szeretné felkérni a kormányzó koalíció képviselőit, hogy olvassák el, mit szavaznak meg, de még jobb lenne, ha már a törvény előkészítésének is nagyobb figyelmet szentelnének”

– szerepel a közleményben.

A szlovák elnököt ugyanis több párt képviselője, például a Most-Híd elnöke, Bugár Béla is arra kérte, hogy vétózza meg a jogszabályt. A Most-Híd több tagja is igennel szavazott a törvénymódosításra.

Andrej Kiska
Fotó: TASR

Az állami jelképekről szóló módosítást a szlovák szélsőséges párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) javasolta, az előterjesztők között két egykori futballista is van, egyikük a Ferencvárosban is játszott.

A jogszabályt a szlovák sajtó csak lex DAC-nak hívja, mert azt a szlovákiai magyarok körében népszerű dunaszerdahelyi focicsapat, a DAC miatt nyújthatták be. A szurkolók minden hazai meccs előtt eléneklik a magyar himnuszt.

Figyelmetlen képviselők Magyarországon is akadnak. Tavaly februárban a zalaegerszegi képviselőtestület több fideszes tagja is igennel szavazott arra, hogy kikérjék az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentséést az Orbán Viktor vejét is érintő  Elios-ügyben, és azt nyilvánosságra is hozzák. Döntésüket a hvg.hu érdeklődésére azzal indokolták, hogy rossz gombot nyomtak, és kezdeményezték az újraszavazást az ügyben. Ebben a hátraarcban szerepet játszhatott, hogy Vigh László, a zalaegerszegi választókörzet fideszes országgyűlési képviselője üvöltözött egy kicsit  Balaicz Zoltán polgármesterrel és Tóth László városi fideszes frakcióvezetővel a képviselőtestületi döntés után.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.