A romániai magyarok bejutottak az Európai Parlamentbe, a szlovákaiak nem tudtak mandátumot szerezni

2019. május 27., 09:02

Szerző:

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,48 százalékos eredménnyel végzett a vasárnapi EP-választáson, ez 2 mandátumot jelent pártnak. – A magyarok nyertek és nem azok, akik a vesztünket kívánják” – értékelt a Maszolnak Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette, a sepsiszentgyörgyi magyar emberek mintegy 6 százaléka átszavazott román pártra. Meg kell tenniük mindent, hogy ezeket a magyar embereket visszacsábítsák az RMDSZ-hez – kommentálta az eredményt a polgármester.

Szlovákiában viszont gyászosan szerepeltek a magyar pártok az EP -választáson: sem a Magyar Koalíció Pártja (MKP), sem a Híd-MOST  nem tudott mandátumot szerezni, így

a szlovákiai magyarok képviselet nélkül maradnak az Európai Parlamentben.

A MKP 4,96 százalékkal éppen csak hogy nem jutott át az ötszázalékos küszöbön. A Most-Híd mindössze 2,6 százalékot szerzett.

A részvételi arány 22,74 százalékos volt, vagyis az egész EU-ban a szlovákok tanúsítottak a legkevésbé érdeklődést a EP-választás iránt. A magyarok lakta járásokban mindenhol megint alacsonyabb volt a részvételi arány az országosnál – írta a pozsonyi Új szó.