A resztli bája

Él köztünk egy filozófus – manapság kevéssé divatos szakma ez –, aki naprakészen követi a politika, a szellem, a kultúra változásait. Önmagában már ez különleges tény, hiszen – gondolnánk, meglehet tévesen – egy filozófusnak nem ez a dolga. Aztán meg a mi tudós emberünk nyolcvanharmadik évét tapossa. Ebben az életkorban súlyos összegző műveket szoktak produkálni, akik még egyáltalán életben vannak, nem pedig könyvkritika örvén írott mini-esszéket, gondolatszikráztató pár oldalas szellemi sziporkákat.

2015. augusztus 26., 09:18

De hát Almási Miklós mindig is kilógott a sorból. Mindig legalább egy lépéssel előbbre járt, pontosabban előbbre gondolkodott. Ezért tudott túlélni szellemi rémkorszakokat, írás- és tanításkedvet megölő pangásos évtizedeket. Új kötete a Bevezetés a 21. századba címet viseli. Negyvenegynéhány írást tett közzé, tematikus rendbe sorolva, hálóba fogva, ami szétszórtan jelent meg különböző lapokban az elmúlt években. Nagy divat volt az ilyen szellemi padláslesöprés az évtizedekkel korábbi könyvkiadásban. Almási új kötetének lapozói azonban nem valamiféle kényszeredetten összehordott, múlékony tanulságú gyűjteményt kapnak. Akár össze-vissza, akár az elejétől a végéig olvassuk a Kalligram Kiadónál nyomdafestéket látott pár oldalas szövegeket, a világot nem megváltani, csak megérteni és megértetni akaró gondolkodóba botlunk. A múlt század (egyik) legnagyobb zongoristájának titkáról szóló írásának címe Richter, az enigma. Almási Miklós kötetbe mentett 46+1 cikke nem engedi, hogy a világ titkolózhassék előttünk.

(Bevezetés a 21. századba. Kalligram)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.