A PiS átlépte a vörös vonalat

A The New York Times című amerikai napilap alkotmányos válságról ír Lengyelországban; az amerikai figyelmeztetést a lengyel lapok többsége ismertette.

2016. március 22., 10:30

„Azzal, hogy szembefordult az alkotmánybírósággal, a PiS (Jog és Igazságosság Pártja) átlépte a vörös vonalat és a törvény felett állóvá tette magát Lengyelországban az autoriter kormányok útján. Az Egyesült Államok és az Európai Unió ezt nem engedhetik meg” – írja a The New York Times.


A pénteki szerkesztőségi cikk, amely a lap online részén jelent meg, megállapítja, hogy Lengyelországban a növekvő alkotmányos válság tragédiája az, hogy „kiderült, mennyire nem értik a jobboldali vezetők a demokrácia alapjait”.

Azzal, hogy a kormányzópárt, a Jog és Igazságosság nyíltan szembefordult az alkotmánybíróság ítéletével, a jog felettivé helyezi magát az autoriter kormányok útján, figyelmen kívül hagyva minden figyelmeztetést, felhívást és az USA-ból és az EU-ból érkező hivatalos véleményeket – írta a lap, hozzátéve, hogy a PiS vezetője, Jarosław Kaczyński a külföldi felhívásokat „a kommunista idők orosz beavatkozásaihoz” hasonlította.

A The New York Times szerint a lengyelországi válság a bizonyíték arra, hogy Kaczyński, úgy, mint a magyar Orbán Viktor kormányfő, „nem liberális módon szemléli a demokráciát”.

A Velencei Bizottság véleménye nem kötelező, a lengyel alkotmány pedig nem szól arról, hogy mi történjen, ha a kormány szembefordul az alkotmánybírósággal. De az EU és az USA ezt nem engedheti meg. Az, hogy Kaczyński visszautasítja a határozatot, megengedhetetlen támadás a liberális demokrácia alapjai ellen az amerikai napilap szerint.

Véleményük szerint az Európai Bizottságnak a Velencei Bizottság egyértelmű nyilatkozatának megfelelően fel kellene lépnie. Ugyanakkor a NYT elismeri, hogy Lengyelország büntetése, pl. azzal, hogy megvonják tőle az EU tanácsában a szavazati jogot, valószínűtlen, már csak amiatt is, mert Magyarország megvétózná azt, pedig az EU összes tagállamának egyetértése szükséges ehhez a döntéshez.

Lengyelország – mutat rá az újság – már régóta „közeli szövetségesének és az Oroszország elleni egyetlen reális bástyának” tekinti Amerikát, és Varsó lesz a házigazdája júliusban a NATO csúcsértekezletének, amelyen azt reméli, hogy a szövetség biztosítja hadseregének nagyobb jelenlétét az ország területén.

„Egy kemény üzenet Washingtonból hatással lehet most” – összegzi a The New York Times.

További írásokért kattintson a Lengyelnet.hu-ra.