Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

A parlament feloszlatásával akar indítani az új ukrán elnök

2019. május 17. 08:42 - szerző: MTI

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök kezdeményezni fogja a parlament feloszlatását - közölte pénteken tanácsadója, Dmitro Razumkov.

Volodimir Zelenszkij természetesen kezdeményezni fogja a rada (parlament) feloszlatását, mivel ehhez adott egy sor előfeltétel, a többi között a koalíció hiánya a parlamentben – mondta Razumkov az 1+1 tévének adott interjújában.

Az ukrán parlament előző napon úgy határozott, hogy május 20-án lesz Zelenszkij ünnepélyes beiktatása a törvényhozás előtt. Az új államfő május 27-éig - legalább fél évvel a törvényhozás mandátumának lejárta előtt - dönthet arról, hogy feloszlatja-e idő előtt a jelenlegi parlamentet. Utána már nem lesz lehetősége erre, hanem ki kell várnia az október 27-én tartandó választást. 

Vodimir Zelenszkij már a választási kampány idején sem zárta ki, hogy elnökké választása esetén előre hozott választások lesznek Ukrajnában.