A parklandi iskolai lövöldözés miatt felmentették hivatalából a megyei seriffet

2019. január 12., 08:26

Szerző:

A parklandi lövöldözés elégtelen kezelése miatt felmentette hivatalából Broward megye seriffjét Ron DeSantis floridai kormányzó.

A republikánus kormányzó szerint Scott Israel seriff nem megfelelő választ adott a Miamitól északra fekvő Broward megyében található Parkland iskolájában tavaly februárban elkövetett ámokfutásra, és nem ez volt az első eset, amikor kudarcot vallott.

- A seriff több alkalommal is gyönge vezetői képességekről tett tanúbizonyságot. Nem tudta megvédeni a floridaiakat és a turistákat 2017-ben sem, a Fort Lauderdale nemzetközi repülőterén történt tragikus lövöldözés idején sem - olvasható a kormányzó közleményében.

DeSantis kormányzó álláspontja szerint ez a két eset is bizonyítja a seriff alkalmatlanságát és azt, hogy elhanyagolta a feladatait. - Az áldozatok családjai megérdemlik a felelősök elszámoltatását - fogalmazott. A kormányzó Coral Springs város nyugalomba vonult volt rendőrfőnökét, Gregory Tony őrmestert nevezte ki a megye új seriffjének.

Tavaly februárban Parkland város egyik középiskolájában az egyik volt diák, a 19 éves Nikolas Cruz lövöldözni kezdett, 17 embert megölt és többeket súlyosan megsebesített.

Az intézmény területén ugyan voltak rendőrök, de a félautomata fegyverrel lövöldöző ámokfutót nem sikerült időben megfékezniük. Scott Israel seriffet nem találták, ő jóval a tragédia után került elő.

A szintén Miami közelében fekvő Fort Lauderdale repülőterén 2017 januárjában lövöldözött a 26 éves Esteban Santiago. Ámokfutásának öt halálos áldozata volt, s csupán azért nem több, mert a fegyveréből kifogyott a lőszer. A korábban Irakban szolgált Santiagót az alaszkai Nemzeti Gárdától mentális problémái miatt szerelték le.

Az Egyesült Államokban túl gyakoriak az iskolai lövöldözések, amit sokan a fegyvertartás laza szabályozásának tudnak be. Az országos szintű tüntetéshullámok ellenére azonban egyelőre nem történt szigorítás a szabályozásban, amit a szakértők a fegyverlobbi és az abban rejlő dollármilliárdok erejének tulajdonítanak. Az eddigi, legsúlyosabb tragédiákról készült összefoglalónkat ide kattintva olvashatják.