A német orvosok szerint is megmérgezték Pjotr Verzilovot

2018. szeptember 18., 12:09

Szerző:

Berlinben kezelik Pjotr Verzilovot, a Pussy Riot orosz punkzenekar egyik aktivistáját, a Vojna (Háború) művészcsoport alapítóját, akit szombaton késő este repülőn szállítottak Németországba egy egészségügyi járattal – számolt be a Bild című német lap. Verzilov a Pussy Riot egyik legismertebb tagjának, Nagyezsda Tolokonnyikovának a férje és a csoport egyik aktivistája.

Fotó: Youtube

A Charité kórház egyik orvosa sajtótájékoztatón elmondta, nagy valószínűség szerint megmérgezték az aktivistát, mivel azon kívül semmilyen más magyarázat nincs a tüneteire – írja a Guardian.

A férfi múlt héten, kedd este került kórházba, miután beszéd- és mozgászavarai támadtak, valamint egyre rosszabbul látott, hozzátartozói ugyanakkor mérgezésre gyanakodnak.

Az újság értesülése szerint Verzilovot egy meg nem nevezett berlini klinikára szállítják kezelésre. Felesége a berlini Schönefeld repülőtéren újságíróknak azt mondta, meggyőződése, hogy férjét szándékosan megmérgezték, ez egy kísérlet arra, hogy megfélemlítsék vagy meggyilkolják.

A Pussy Riot legutóbb akkor hallatott magáról, amikor az oroszországi labdarúgó világbajnokság július 15-i fináléjának 52. percében rendőregyenruhába bújva szaladtak be a pályára. Arra akarták ráirányítani a figyelmet, hogy Oroszországban túlzott hatáskörrel bírnak a rendfenntartó szervek.

Verzilovot, Nikulsinát és a punkzenekar másik két tagját 15 napos elzárásra ítélték a nyilvános események szervezésére vonatkozó előírások megsértése miatt. A zenekar 2012-ben került a figyelem középpontjába, amikor Moszkva egyik fő katedrálisában adták elő a Szűzanya, zavard el Putyint! című dalukat. Akciójuk után letartóztatták a három alapító tagot, Marija Aljohinát, Jekatyerina Szamucevicset és Nagyezsda Tolokonnyikovát és „vallási gyűlölet által motivált garázdaság” miatt 2 év börtönbüntetésre ítélték, amit börtönkolóniában kellett volna letölteniük. Másodfokon Szamucevics büntetését felfüggesztették, a többiekét helybenhagyták, a másik két tag 2013-ban végül szabadult.