A magyar kötvényprogramban kaphatott papírokat az az orosz üzletember, akinek ingatlanjait Finnországban lerohanta a rendőrség

2018. szeptember 24., 13:39

Szerző:

Magyar papírjai is lehetnek az orosz üzletembernek, akinek ingatlanjait száznál is több finn rendőr és katona rohanta le a hétvégén. Finn sajtóértesülések szerint a hétvégi akció célpontja egy Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás, amit évek óta figyel a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás. Az orosz férfinak Magyarország a bejelentett tartózkodási helye – írja a 444.

A finn Nemzeti Nyomozóiroda szombat éjjel repülési és hajózási tilalmat rendelt el az ország délnyugati részén, a Balti-tengeren található Turku-környéki szigetvilág környékén. A hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozásban tartottak házkutatásokat, és vettek őrizetbe három embert. 

A legnagyobb finn napilap, a Helsingi Sanomat beszámolója szerint az akcióban 17 helyszínen száznál is több rendőr és katona vett részt hajókkal, repülőgépekkel és drónokkal, a repülési és hajózási tilalmat pedig csak vasárnap dél körül oldották fel.

A Helsingi Sanomat katonai forrásokra hivatkozva írta meg, hogy az akció célpontja egy Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás, amit évek óta figyel a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás. A cég 2007 óta vásárol fel szigeteket és ingatlanokat Finnország délnyugati részén, közel a Balti-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonalaihoz.

A finn lapok nem nevezik meg a vállalkozás főnökét, csak annyit írnak, hogy az illető orosz üzletember 1964-ben született, máltai állampolgársággal is rendelkezik és Magyarország a bejelentett tartózkodási helye.

A 444 kikérte az Airiston Helmi finn cégbírósági papírjait, amiben valóban Magyarország szerepel a céges tisztviselő, Pavel Melnikov tartózkodási helyeként. Melnikov neve is szerepel azon a listán, amelyet a 444 és a Direkt36 kapott januárban egy feladó nélküli borítékban, és aminek ismeretlen szerzője szerint a magyar letelepedési kötvényprogramban résztvevő egyes külföldi állampolgárok neveit tartalmazza. A cégadatbázis szerint a vállalkozás egy másik tisztviselőjét Shamugiya Shota-nak hívják. Az ő neve szintén szerepel a listán.

Ennek a listának alapján írta meg a két portál, hogy a letelepedési programban jutott magyar papírokhoz mások mellett az orosz külföldi hírszerzés vezetőjének családja. Illetve azt is, hogy a magyar kötvényprogramban szerzett letelepedési engedélyt Bassar al-Aszad szír diktátor egyik pénzembere, Atiya Khoury is, és egy pénzmosásban utazó nemzetközi bűnszervezet tagja, Salmo Bazkka is.

A kötvényprogramot 2013-ban vezették be Rogán Antal kezdeményezésére, és majdnem húszezer külföldi jutott magyar papírokhoz, fejenként 300 ezer euróért. A magyar állam 17,5 milliárd forintot bukott a kötvényeket közvetítő cégeknek fizetett kamatok miatt a programon, míg a többségében Fidesz-közeli offshore cégek óriási nyereségre tettek szert. A programot tavaly függesztették fel.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.