A macedón sajtóban már azt találgatják, hogy valószínűleg Orbán Viktor szervezte meg Nikola Gruevszki szökését a börtönbüntetés elől

A volt macedón miniszterelnöknek tavaly óta nincs útlevele. Az egész nyilvánvalóan nem működött volna a legfelsőbb szerb és magyar politikai körök jóváhagyása nélkül.

2018. november 13., 21:41

Szerző:

Nikola Gruevszki macedón exkormányfő kedden a Facebookon jelentette be, hogy Budapesten tartózkodik és menedékjogot kért Magyarországon, a Deutsche Welle macedón kiadása pedig azt firtatja, hogy némi szerb közreműködéssel talán nem más, mint Orbán Viktor szervezte meg a volt kollégája szökését a kétéves letöltendő börtönbüntetés és a Macedóniában kiadott elfogatóparancs elől.

A portál szerint orbáni segítségre utal, hogy Gruevszkinek

2017 júliusa óta nincs útlevele.

Abban a Titanic néven ismert választási csalási ügyben fosztották meg tőle, amelyben kiderült, hogy a 2014-es választási kampányban pártja, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) húszezer embert hallhatott le illegálisan, az útlevél hiánya pedig azt jelenti, hogy bár van közvetlen járat Szkopje és Budapest között, a macedón exkormányfő aligha szállhatott repülőgépre. Valószínűleg az történt – találgatja a Deutsche Welle –, hogy az Alekszandar Vucsics szerb elnökkel jó kapcsolatban lévő politikus illegálisan átkelt a macedón-szerb határon, ami után hatósági kísérettel Szerbia egyik repülőterére vagy a szerb-magyar határra vitték, így Budapestre kocsival vagy valamelyik Orbán-közeli oligarcha magánrepülőgépével érkezhetett meg.

Orbán Viktor és Nikola Gruevszki 2017. szeptember 28-án Ohridban. Ha betartják, úgy jó
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ez az egész

nyilvánvalóan nem működött volna a legfelsőbb szerb és magyar politikai körök jóváhagyása nélkül.

A Deutsche Welle feltette az ezzel kapcsolatos kérdéseit a szerb rendőrségnek, de választ nem kapott. 

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia a miniszterelnöke, a Titanic-ügybe bukott bele, miután a VPRO-DPMNE megnyerte a 2014-es választásokat. Kiváló viszonyt ápol Orbánnal, aki kampányszereplést is vállalt a VMRO-DPMNE mellett, és aki a Deutsche Welle szerint az utolsó találkozójukon, 2017. szeptember 28-án a macedóniai Ohrid városában, nem sokkal az akkori önkormányzati választások előtt menedéket ígért neki, ha börtönbüntetésre ítélnék. Ez májusban megtörtént. Az is biztos, hogy egy hagyományos magyarországi menedékjogi eljárásban nem sok jóra számíthat, és kérdés az is, hogy Magyarország hogyan reagál a nemzetközi elfogatóparancsra, amit Macedónia fog kiadni Gruevszki ellen, miután a magyar belügyminisztérium elismerte, hogy a macedón exkormányfő Magyarországon tartózkodik.

A kétéves börtönbüntetését egyébként nem a Titanic-, hanem a Tank néven ismert másik ügy miatt kapta. 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest magánhasználatra. Jankuloskát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, ő hat évet kapott. A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. 

Orbán – jegyzi meg a Deutsche Welle – semmit nem nyer Gruevszki bújtatásával, de szavatartó embernek ismerik. Egyébként Gruevszki volt az, akinek a fejéből elsőként kipattant a Stop Soros kampány az ötlete, amelyet aztán Magyarország nagyobb dicsőségére az Orbán-kormány is átvett, és amely sokak ellenszenvét kivívta vele az Európai Néppártban, a Fidesz és a VPRO-DPMNE európai pártcsaládjában is.