A macedón miniszterelnök nem fog megállni, amíg Nikola Gruevszkit vissza nem viszik

2018. november 18., 18:29

Szerző:

Zoran Zaev macedón miniszterelnök még pénteken tetet ki a Facebook-oldalára egy bejegyzést, amely szerint mindent megtesz, ami a jogában áll, hogy a kétéves börtönbüntetése elől Magyarországra menekülő exkormányfőt kiadják Macedóniának, és letöltse a kétéves börtönbüntetését. „Nem fogunk megállni, amíg ez meg nem történik” – ígérte.

 Macedóniának egyébként elvileg nincs túl nehéz dolga, Lattmann Tamás nemzetközi jogász szombaton Facebook-posztban hívta fel a figyelmet arra, hogy  Magyarország nemzetközi törvényt sértett, amikor segítséget nyújtott Gruevszkinek a szökésben, a diplomáciai járműveket és személyzetet a nemzetközi jog, egészen pontosan a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapján nem lehet olyasmire használni, ami a fogadó állam közrendje ellen irányul márpedig a macedón exkormányfő Magyarországra hozatala útlevél nélkül kimeríti ennek a fogalmát. Macedónia így a Nemzetközi Bírósághoz forduljon, amely kötelező ítéletben mondja ki a jogsértés tényét. Ezt a jegyzőkönyvet mind Magyarország, mind pedig Macedónia megerősítette annak idején. „Azaz Macedónia akár már ma be is perelhet minket minden további nélkül, és jó eséllyel nyer. Nagyon gáz” – írta Lattmann. 

Azt a Deutsche Welle derítette ki, hogy Gruebvszkinek a tiranai és a podgoricai magyar nagykövetség diplomatái is segítettek a szökésben, Albániában és Montenegróban át is a helyi magyar konzul kísérte a politikust. Emiatt a Párbeszéd ma lemondásra szólította fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

Gruevszkit azért ítélték el két év börtönre 2018 májusában, mert kiderült, hogy 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós páncélozott Mercedes-Benz 600-ast magánhasználatra. A belügyminiszter egy külön tárgyalássorozat végén hat évet kapott. Négy másik eljárás is folyamatban van ellene, az egyikben amiatt vádolják, hogy a pártja, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) több mint 20 ezer embert – tisztségviselőket és másokat hallgatott le illegálisan a 2014-es parlamenti választások előtt. 

Orbán Viktor kormánya semmilyen kérdésre nem hajlandó válaszolni az ügyben, annak ellenére, hogy a macedón exkormányfő kiváló viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel, aki tőle vette át a Stop Soros kampány ötletét.