A lovaggá ütött olimpiai és világbajnok futó Sir Mo Farah-t a müncheni reptéren lökdöste egy rendőr

2018. március 8., 19:20

Szerző: Bíró Veronika

Kedden a müncheni reptéren egy reptéri rendőr rángatta, taszigálta Sir Mo Farah négyszeres olimpiai és hatszoros világbajnok hosszútávfutót, aki állítja, hogy a rendőr rasszista okból inzultálta őt – írja az Independent.

A négyszeres olimpiai bajnok felvételt is készített a vitáról, ahogy a reptéri rendőr taszigálta őt. Farah később ezzel a felirattal posztolta a felvételt közösségi oldalain:

„Szomorú, hogy még napjainkban is lehet látni faji alapú zaklatást. 2018...!!!!”

Farah a 47 másodperces felvételt végig kommentálja, miközben az őr a kapu felé lökdösi a futót. A felvételen nem hallható olyan megjegyzés, ami faji megkülönböztetésre utal. A 34 éves futó szóvivője kedden azt nyilatkozta, hogy Farah úgy érezte, a rendőrt fajgyűlölet motiválta, és hátrányos megkülönböztetés érte őt.

A Német Szövetségi Rendőrség szóvivője közölte, hogy a reptéri őr csak a dolgát végezte, és semmi nem utal arra, hogy rasszista okokból intézkedett volna. Farah fenntartja álláspontját, ezért írásban panaszt nyújtott be a Müncheni Reptér és a Német Szövetségi Rendőrség felé.

A rendőrségi szóvivő hozzátette, hogy a müncheni reptéren egy magáncég látja el a biztonsági szolgálatot. Farah nem értett egyet a biztonsági vizsgálattal, rasszistának minősítette az eljárást, nagyon felzaklatta őt. Mivel a futó nem akarta elhagyni az ellenőrző pontot, a biztonsági személyzet segítséget kért a Szövetségi Rendőrség alkalmazottjától. Attól a rendőrtől, aki a felvételen is látható. Megpróbálta a biztonságiakkal együtt elmagyarázni a vizsgálat jelentőségét, és megnyugtatni a futót, de nem jártak sikerrel. Ekkor a rendőr elkezdte kiterelni a férfit, mert feltartotta a sort. A szóvivő szerint a rendőr helyesen járt el, és semmi nem utal rasszizmusra az eljárásban.

Farah vasárnap megnyerte a Big Half nevű félmaraton versenyt Londonban. Ezután repült Németországon keresztül Etiópiába, hogy ott készüljön fel az áprilisi londoni maratonra

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.