A lengyelek és a magyarok is segítettek milliók meggyilkolásában

Hatalmas vihart váltottak ki az FBI igazgatójának a hét végén mondott szavai, amely mind a lengyeleket, mind a magyarokat felelőssé tette a holokausztban való részvételben. A Lengyel Köztársaság washingtoni nagykövete szerint James Comey szavai megengedhetetlennek és tudatlanságról árulkodnak, így levelet intézett az igazgatóhoz, amelyben kifejezte mélységes felháborodását. A varsói amerikai nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba, a kormányfő közölte: a lengyelek nem elkövetők, hanem áldozatok voltak.

2015. április 20., 12:48

James Comey a washingtoni Holokauszt Múzeumban mondott április 15-én beszédet, amelyet a következő napon a Washington Post adott közre a holokauszt emléknapján. Az FBI igazgatója arról szólt, hogy a holokauszt „az emberiség történelmének legfontosabb eseménye volt”, és közölte, hogy az FBI minden új tisztjének kötelessége megnéznie a múzeumot, hogy lássa, „jó emberek, akik alávetették magukat a náci ideológiának, segítettek milliók meggyilkolásában”.

„A beteg és gonosz emberekkel, a holokauszt elkövetőivel olyan emberek is tartottak, akik szerették a saját családjukat, levest vittek beteg szomszédaiknak, templomba jártak, és jótékonysági célokat támogattak. Jó emberek segítettek milliók meggyilkolásában” – mondta Comey. A legfélelmetesebb tanulsága a holokausztnak szerinte, hogy megmutatta: az emberek készek lemondani egyéni erkölcseikről, és majdnem mindenről meg lehet győzni őket, hogy a hatalom embereinek megadják magukat.

„A gyilkosok és német, lengyel, magyar és sok más helyen levők véleménye szerint semmi rosszat nem tettek. Meggyőzték magukat, hogy azt tették, ami helyes volt, és amit tenniük kellett” – mondta Comey.

A lengyel PAP hírügynökségnek adott nyilatkozatában Lengyelország washingtoni nagykövete, Ryszard Schnepf szerint Comey mondatai „ de facto egyenlőségjelet tesznek elkövetők és áldozatok között”. „Ez megengedhetetlen és hallatlan dolog. Semmit sem szóét a hitleri okkupációról, a példátlan gyilkolásról, a koncentrációs táborokról, amelyet a náci németek alkottak, a tömeggyilkosságokról. Szólt ugyanakkor arról, hogy emberek – lengyelek és magyarok – elnézték a gonoszságot, nem véve észre abban semmi rosszat. Ez hatalmas hazugság és tudatlanság” – jelentette ki a diplomata.

A nagykövet protestáló levelet küldött az FBI igazgatójának, annak másolatát pedig eljuttatta a Washington Postnak, remélve, hogy az publikálja véleményét. Reméli, hogy Comey írásban válaszol neki, sőt, esetleg találkozni is akar vele és erről elbeszélgetni. Határozottan számít arra, hogy megmagyarázza szavait, és azokat helyesbíti – tette hozzá. Ha ez nem történik meg, nem zárja ki a további lépéseket, mert bocsánatkérést és magyarázatot vár. Schnepf nagykövetet különösen érzékenyen érintette, hogy Comey beszéde a Holokauszt Múzeumban hangzott el, amely megemlékezett azokról az emberekről, akik életüket áldozták a zsidók megmentéséért a hitleri megszállás alatt – mint az ő édesanyja és nagymamája.

A lengyel külügyminisztériumban az USA varsói nagykövetének, Stephen Mullnak hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtottak át. A nagykövet azonnal közölte: ez nem az Egyesült Államok álláspontja. „A felelősséget a holokausztért kizárólag a náci németek viselik. Ezért most az a munkám, hogy ezt kijavítsam. Kapcsolatba lépek Washingtonnal, az FBI irodájával és remélem, hogy ebben az ügyben nem ez volt az utolsó szó” – tette hozzá Mull.

Reagált a történtekre a Washington Post hasábjain annak publicistája, a történész Anne Applebaum is, akinek férje Lengyelország előző külügyminisztere, jelenleg a szejm elnöke, Radoslaw Sikorski. „Nem igaz, amit James Comey állított, hogy a gyilkosokkal a németek, a lengyelek és a magyarok együttműködtek. Az FBI igazgatója megmutatta, hogy szüksége van a holokausztról ismeretekre” – írta az újságírónő.