A legtekintélyesebb republikánusok is hibának tartják, hogy Trump ráeresztette a törököket a kurdokra

2019. október 19., 13:26

Szerző:

Súlyos stratégiai hiba

– így jellemezte az amerikai erők Szíriából való kivonását, Mitch McConnell, a washingtoni szenátus republikánus frakciójának vezetője a The Washington Post című lap pénteki számában megjelent publicisztikájában. A republikánusok egyik legtekintélyesebb szenátora szerint a csapatkivonás felbátorítja az Egyesült Államok ellenségeit, gyengíti fontos szövetségesi kapcsolatait, és csorbítja az amerikaiak biztonságát.

Amerikai költségvetési vita Donald Trump és Mitch McConnell (a jobbszélen) 2019. január 9-én
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az amerikai elnököt számos bírálat érte már, mert egy telefonbeszélgetésben ígértet tett Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a csapatok kivonására, így az offenzívát indíthatott az Északkelet-Szíriában élő kurdok ellen, akik addig amerikai szövetségesek voltak az Iszlám Állam elleni harcban. A kurdok a háborúban 2016 óta súlyos áldozatokat hoztak az Egyesült Államok szövetségeseként és támogatottjaként. Még neves republikánus politikusoktól is kapott kritikát.

„Az amerikai csapatok kivonása a kurd-török ellenségeskedések kiszélesedésével stratégiai rémálmot jelent országunk számára" - fogalmazott Mitch McConnell, hozzátéve, hogy "a héten történt események visszavetették az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam és más terroristák elleni küzdelmét".

A szenátor, aki általában határozottan szokta támogatni Donald Trump amerikai elnököt, már korábban is elítélte az amerikai csapatok kivonását. Csaknem két héttel ezelőtt is azt írta: "egy elsietett kivonulásból" Oroszország, Irán és Bassár el-Aszad szíriai elnök húzna hasznot. "Ez megnövelné annak a kockázatát, hogy az Iszlám Állam és más terrorista csoportok újraszerveződjenek". Azt tanácsolta az elnöknek, hogy "éljen az amerikai vezető szereppel".

Trump a kritikákra reagálva, illetve hogy tettének következményeit enyhítse, folyamatosan nyomást igyekszik gyakorolni a török kormányra. Ez eddig egy tűzszünet kihirdetésére volt elegendő, de az is arról szól, hogy a törökök csak időt adnak a kurdoknak a csapataik kivonására a saját városaikból.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.