Mátyás Győző: A legjobb időzítés

2020. április 19., 11:02

Szerző:

Nem tudom, egy tomboló világjárvány idején a védekezésnek valóban az-e a leghatékonyabb módja, ha – meglehetősen jó hatásfokkal – megpróbáljuk szétverni az Egészségügyi Világszervezetet. Donald Trump mindenestre így gondolja, és ezért befagyasztotta a WHO-nak átutalandó 522 millió dolláros támogatást, ami a szervezet költségvetésének körülbelül egyhatoda.

„Ez egy veszélyes kísérlet, hogy az elnök bűnbakot találjon, amivel elterelheti a figyelmet a saját mulasztásairól. Mintha elvennék a kocsikat a tűzoltóktól tűzvész idején”,

írja erről Nicholas Kristof a New York Times-ban.

Sok igazság van ebben, de a helyzet ennél jóval bonyolultabb. Ahogy szakértők állítják, azért a WHO is szolgáltatott okot jócskán arra, hogy Trump lepofozhassa.

Fotó: MTI/EPApool/Jim Lo Scalzo

Trump sohasem hibázik. Legalábbis a saját értékelése szerint. Ha probléma adódik, akkor a demokraták a felelősek, Obama, a mexikóiak, a szarfészek országok, a földönkívüliek vagy a covfefe.

E pillanatban a koronavírus kapcsán keres felelősöket az amerikai elnök, ami nem véletlen, hiszen a legsúlyosabb krízis Amerikában alakult ki. Most a WHO a hibás.

„A WHO kudarcot vallott alapvető feladatának teljesítésében, és ezért felelősséggel tartozik”, mondta. Főként azért, mert összejátszott (bármit is jelentsen ez) Kínával, és nem küldött oda idejében szakembereket, hogy megfékezzék a vírust.

És Trumpnak ezúttal bizony nagyon sok mindenben igaza van.

A WHO késlekedett, bizonytalankodott, és felült Kína félrevezető propagandájának, ami emberéletek sokaságába kerül. Egy egész jelentésben (ami februárban látott napvilágot) méltatták Kína eljárását és tetteit a vírus megfékezésében. Emlékezetes, hogy Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója még február 11-én is ellenezte az utazási korlátozások bevezetését, mert az „szükségtelenül beleavatkozna a nemzetközi közlekedés és kereskedelem folyamatába”. És így tovább.

Csak hát megint úgy tűnik, Donald Trump is csak utólag lett ennyire okos.

Bár tegyük hozzá, mindannyian így vagyunk ezzel.

Van a National Public Radio oldalán egy összegzés, amelyik napra lebontva közli január elejétől kezdve, hogy a járvány ügyében milyen jelentéseket tett közzé a WHO, és ugyanekkor hogyan reagált a válságra Trump. Tanulságos olvasmány.

Tény: január 14-én a WHO szakembere egy genfi sajtókonferencián még úgy nyilatkozott a Reuters riporterének, hogy emberről emberre nem terjed a vírus.

Január 14-én hangzott el Trump híres nyilatkozata arról, hogy „urai vagyunk a helyzetnek”. Egy Kínából érkezett fertőzöttet észleltek, és „minden rendben lesz”.

És akkor álljon itt Trump éles látásról tanúskodó január 24-i szózata, ami annak fényében, hogy miként osztja (teljes joggal) Kínát most, különösen érdekes: „Kína nagyon keményen dolgozik azon, hogy megfékezze a koronavírust. Az Egyesült Államok nagyra értékeli az erőfeszítéseiket és az átláthatóságot (! – nahát, nahát). Az amerikai nép nevében is szeretnék köszönetet mondani Xi elnök úrnak.”


Igaz, január 23-án még Tedros Adhanom Ghebreyesus is azt állította, hogy nincs nemzetközi veszélyhelyzet. Bár még lehet, tette hozzá.

És így tovább.

Kétségkívül igaz, hogy a WHO ebben az ügyben nem túl hatékonyan működött, és rosszul kommunikált. De éppen Trump nem sok mindent vethet a szemükre, tekintettel a saját teljesítményére.

Ezért is gyanítják sokan, hogy az elnök részéről bűnbakkeresésről van szó.

Szerencsétlen időpontra időzítve. Pont most lenne ideje annak, hogy meggyengítsenek egy szervezetet, amelyik fontos szerepet vállal például a gyógyszerek kiválasztásában és teszteltetésében? Milyen szervezet vehetné át ebben a pillanatban a WHO nemzetközi koordinációs funkcióját? (Nem beszélve arról, mint ezt Nicholas Kristof hangsúlyozza cikkében, hogy az ebola megfékezésében például pozitív szerepe volt a WHO-nak.)

Nem véletlen, hogy a Szövetség a Multilateralizmusért nevű együttműködés huszonhárom országa állt ki közös nyilatkozatban csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet mellett.

Biztos, hogy a WHO reformra szorul, kényszeríteni kell arra is nyilván, hogy levonja a rossz helyzetértékelés és a gyenge kommunikáció konzekvenciáit.

Csak nem biztos, hogy éppen egy járvány kellős közepén kell megpróbálni bedönteni.