A Kuciak-gyilkosság gyanúsítottja azt vallotta, hogy egy oroszul beszélő férfi rendelte meg az újságíró megölését

2019. június 6., 19:45

Szerző:

Kuciak-gyilkosság elkövetésével gyanúsított Miroslav M. áprilisban azt mondta vallomásában, hogy az újságíró gyilkosságát külföldről rendelték meg – írja a Parameter.sk.

Miroslav M. elmondta, hogy miután Ján Kuciak ajtót nyitott neki a nagymácsédi házukban, az újságírót mellkason lőtte körülbelül 30 centiméteres távolságból. Ezután lőtt Ján menyasszonyára, akiről azt hitte, hogy a ház egy másik helyiségében tartózkodik, de mivel nem így történt, a nő szemtanúvá vált.

Elmondása szerint annyit tudtak Kuciakról a gyilkosság előtt, hogy

„kellemetlen újságíró volt, aki egy oroszul beszélő férfit akadályozott”.

M. vallomása alapján a közvetítő A. Zoltántól úgy tudták, hogy a megrendelés egy orosz férfitől érkezett, aki nehezen beszélt szlovákul.

– Megemlítette, hogy az illető újságíró, aki olyan dolgokról ír, amelyek valakinek nem tetszenek. Hogy miről és milyen, azt nem tudom

– vallotta a férfi.


Fotó: Kökényesi Gábor

A Kuciak-gyilkosság megrendelésével Marian K. vállalkozót gyanúsítják, a közvetítéssel pedig Alena Zs.-t. Mindketten tagadják, hogy közük lenne a gyilkossághoz, de számos bizonyíték ellenük szól. Ilyen például a vállalkozó mobiltelefonja, amelyet a napokban sikerült feltörniük a rendőröknek.

A kettős gyilkosság áldozatait – a fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét – tavaly február végén találta holtan Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. Az újságírót a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben ölték meg. A gyilkosság közfelháborodást váltott ki az országban, korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, majd belpolitikai válsághoz vezetett. A történtek miatt a kormány több tagja, köztük Robert Fico kormányfő is lemondott, majd új kabinet alakult.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.