A Kreml szerint nem tartozik rájuk az orosz kém megmérgezésének ügye

2018. március 12. 14:21 - szerző: 168 Óra/MTI

Nem tartozik Oroszországra a Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerző ezredessel és volt brit ügynökkel Nagy-Britanniában történt incidens - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

A 66 éves Szkripalt és 33 éves lányát múlt vasárnap találták meg eszméletlenül Salsburyben, azóta válságos állapotban vannak. A brit hatóságok szerint "ritka idegméreggel" követtek el a támadást. 

„Nem hallottunk brit politikusoktól vagy szóvivőktől olyan kijelentéseket, amelyek szerint Oroszországnak köze lenne az ügyhöz” - jelentette ki Peszkov, rámutatva, hogy ilyen állításokat csak egyes brit sajtóorgánumok fogalmaztak meg, ezért ekként is kell kezelni azokat.

„Az említett orosz állampolgár az egyik brit szakszolgálatnak (az MI6-nek) dolgozott, az incidens Nagy-Britannia területén történt, ezért ez a kérdés nem az Oroszországi Föderációra és főképp nem az Oroszországi Föderáció vezetésére tartozik" - hangsúlyozta a szóvivő.

Szkripalt, akit 2004-ben vett őrizetbe a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), hazaárulás címen 13 évi szabadságvesztésre ítélték. 2010-ben egy kémcsere keretében Oroszország kiszolgáltatta őt az Egyesült Államoknak. A volt hírszerző abban az évben Nagy-Britanniában telepedett le.