A Konzervatívok kihátráltak Orbán mögül

Kim Lane Scheppele úgy látja, hogy a Tavares-jelentés meglepően nagy arányú elfogadásával Európa tett azért, hogy rászorítsa Magyarországot azoknak az értékeknek a betartására, amelyeket a magyar fél még buzgón támogatott, amikor 9 éve belépett az unióba. A lépéssel a közösség végre nemet mondott Orbán Viktorra és alkotmányos forradalmára, egyben erős eszközrendszert alkotott a magyar demokrácia jövőjének védelmében.

2013. július 7., 16:56

A magyar alkotmányjog amerikai szakértője a Hungarian Spectrumban azt írja: A strasbourgi szavazás végeredménye meghazudtolja a magyar kormány állítását, miszerint ez esetben csupán a baloldal összeesküvéséről lett volna szó. A legtöbb tartózkodás az Európai Néppártból érkezett, és mivel ezek segítették a dokumentum jóváhagyását, így ezeket „puha” támogatásnak kell tekinteni. Vagyis látnivaló, hogy a Fidesz rettenetesen elszigetelődött saját pártcsaládján belül.

Ráadásul a Néppárt és a még náluk is jobboldalibb Konzervatívok és Reformisták úgy voksoltak, hogy megakadályozták a jelentés felhígítását. Kemény csapás lehetett az alkotmányos többséget istentől eredeztető magyar vezetés számára, hogy csak a jelenlévők egyharmada állt az oldalára, miközben a képviselők csaknem fele konzervatív. Még megalázóbb a vereség, ha azt nézzük, hogy szerdán Strasbourgban az egyesült jobboldal nem a magyarok táborában volt, a bal- és jobboldal koalícióban állt ki az európai értékekért.

A Tavares-jelentéssel az EP új kereteket teremtett az uniós szerződés 2. cikkelyében szereplő elvek betartatására, a magyar képviselők és szövetségeseik hiába próbálták meg folyamatosan megtorpedózni az alapos és tényszerű állapotfelmérést és a benne foglalt megoldási javaslatokat. A dokumentum a megfigyelés és az értékelés nagyon okos rendszerét állítja fel. Idetartozik a riasztási menetrend, vagyis hogy a Bizottság mindaddig csak a szóvá tett témákról tárgyalhat Magyarországgal, amíg Budapest nem orvosolja a kifogásokat.

Új, háromoldalú bizottság (trilógus) követi, hogy a magyar fél mennyire tesz eleget a konkrét követelményeknek. Itt sokkal alaposabb megfigyelési mechanizmus jön létre, mint a túlzott deficit-eljárásban. A „Koppenhágai Bizottság”, vagyis a Velencei Bizottság mintájára létrehozandó független szakértői testület pedig jogot kap arra, hogy minden tagállamban vizsgálja a felvételi kritériumok teljesítését. Vagyis ezzel megdől az orbáni kettős mérce elmélete, meg az is, hogy a háttérben a politika ügyködik. És akkor még mindig ott van a 7. cikkely.

A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy a vizsgálatok szinte mindenre kiterjednek a jog uralma és az emberi jogok védelme területén, ami azt tükrözi, milyen mélyek és széles körűek a magyar kormánnyal szemben felhozott problémák. Ideértve a jogállamiságot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a szólás, a sajtó, a vallás szabadságát, a kisebbségek védelmét, a diszkrimináció tilalmát és a tulajdon szentségét. Továbbá az alaptörvény elsőbbségét, azoknak a rendelkezéseknek a törlését, amelyet az Alkotmánybíróság jogellenesnek nyilvánított, az ellenzék beleszólási jogát, az érdemi nyilvános vitát.

Állítsák vissza az Alkotmánybíróság jogosítványát, újra vegyék figyelembe a testület által korábban hozott döntéseket, az ellenzéket is vonják be az alkotmánybírák megválasztásába. Kérjék fel a Velencei Bizottságot és az EBESZ-t, hogy azok értékeljék a választási rendszer átalakítását, azon kívül az EBESZ illetékes testülete rövid- és hosszú távon is ellenőrizze a választásokat. Ugyanakkor tartózkodjanak az olyan mechanizmusoktól, amelyek fenyegetik a sajtószabadságot, valamint az újságírók és szerkesztők függetlenségét. A médiafelügyelet és a közszolgálati sajtó vezetőit ne politikai alapon nevezzék ki, és az ellenzék is jusson megfelelő megszólalási lehetőséghez az állami rádióban és tévékben. Az egyházak elismeréséről pedig semleges eljárás keretében döntsenek és elutasítás esetére az érintett vallások és felekezetek kapjanak hatékony jogorvoslati lehetőséget.

Vagyis nehéz elképzelni ennél elsöprőbb vádiratot a Fidesz alkotmányos forradalma ellen. Egy napon, amikor megírják az európai alkotmány történetét, a Tavares-jelentés és annak lelkes elfogadása, a földrész legjobb teljesítményeinek jelképe lesz.

(Forrás: Galamus)