A kínai megfigyelési rendszerrel hét perc alatt bárkit megtalálnak

2017. december 15., 12:51

Szerző:

A kínai kormány hét perc alatt bárkit megtalál az országon belül megfigyelési rendszerével – írja a 24.hu. A BBC riportere, John Sudwoth próbára tette a rendszert. Térfigyelő kamerákkal és arcelemző szoftver segítségével perceken belül megtalálták a riportert.

Sudwoth fényképét a hatóságok rögzítették rendszerükben. Mire a városközponthoz közel kiszállt az autójából, már gyanúsítottként keresték őt. Az autójából kiszállva a buszpályaudvar felé sétált, elfogására várva. Már az első hídon három kamerát látott, arcát direkt nem takarta el. Ahogy a kamera felismerte, a rendszer rögtön vészjelzést adott le, a biztonsági személyzet pedig értesítette a rendőrséget. Pár méter gyaloglás után az épületben meg is jelentek a rendőrök. 

Az egyik gyártó cég tulajdonosa elmondta, hogy minden archoz személyi igazolványt tudnak párosítani, és az emberek mozgását egy hétre visszamenőleg tudják követni. A rendszerükben regisztrált személyt autójának rendszámával, rokonaival, de a vele kapcsolatban állókkal is össze tudják rendelni. Ha elég kamerával rendelkeznek a megfigyelők, azt is meg lehet állapítani, hogy kivel találkozunk leggyakrabban.

Egy rendőrnő azt mondta, hogy általában csak akkor nyúlnak az adatokhoz, ha egy állampolgárnak segítségre van szüksége. Különben az adatbázis csupán tárolja az adatokat, és csak akkor használják fel azokat, ha szükséges.

A riporter megkérdezte:

Ha nincs mit rejtegetnünk, nincs is mitől félnünk?

A rendőrnő helyeselt, és azt mondta, hogy senkinek sem kell tartania a rendszertől.

Ezt azonban nem mindenki gondolja így. A kínai költő és kormánykritikus Ji Feng szerint a kormány megfélemlítésnek szánja a megfigyelő rendszert.

Minden nap azt érzem, hogy figyelnek. Ráadásul láthatatlan szemek. Úgyhogy bármit csinálsz is, előtte mindig kétszer meggondolod, hogy megteheted-e. Ezek a kamerák csak a rendőrség munkáját könnyítik meg, a megfigyelést segítik elő, főleg a kormány kritikusaival, a másképpen gondolkodókkal szemben – mondta Feng.

A kamerákat gyártó Dahua Technology tulajdonosa, Daniel Chau szerint is aggályokat vethet fel a rendszer. Ha rossz kezekbe kerül, valóban komoly fegyvert jelenthet, de a kormány kezében nagyon sok jót is hozhat.

Kínában nincsenek független bíróságok, és többnyire ismeretlen a magánélethez való jog, a személyiségi jogok.

Kínában ilyen szoftvereket használnak a privát cégek is például dolgozóik megfigyelésére. A kínai kormány rendelkezik a világ legkiterjedtebb megfigyelési rendszerével, több mint 170 millió CCTV kamera található országszerte, 2020-ra pedig 400 millióra növelhetik számukat. Elképesztő ütemben terjed a kamerák használata az országban. 

Nem csak a bűn megelőzése a cél, hanem hogy előre meg is tudják jósolni azt.

Így válik valósággá a Tom Cruise főszereplésével készült Különvélemény című film, ahol már azelőtt letartóztatnak valakit, hogy bármit elkövetne.