A japán miniszterelnök mélyen hallgat Donald Trump Nobel-békedíjra jelöléséről

2019. február 18. 10:12 - szerző: 168 Óra/MTI

Abe Sindzó japán miniszterelnök és szóvivője sem volt hajlandó érdemben reagálni hétfőn azokra a híradásokra, amelyek szerint Abe Nobel-békedíjra jelölte Donald Trump amerikai elnököt.

A parlamentben beszélve Abe Sindzó megjegyezte, hogy a Nobel-díjakat odaítélő bizottság ötven évig nem hozza nyilvánosságra, kik állnak a jelölések mögött. Éppen ezért ő sem kívánja kommentálni a híreket – jelentette ki a japán kormányfő.

Vasárnap az Aszahi Simbun című japán napilap azt írta, hogy Abe a washingtoni kormány kérésére jelölte Nobel-békedíjra Donald Trump amerikai elnököt. Az újság egy névtelenül nyilatkozó japán kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai kormány kereste meg Abét a jelölés ötletével, miután Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Ez volt az első alkalom, hogy hivatalban lévő amerikai elnök tárgyalt Észak-Korea vezetőjével.

Trump pénteken elárulta, hogy Abe felterjesztette a rangos kitüntetésre a párbeszéd megkezdéséért és a feszültségek csillapításáért Észak-Koreával. Az amerikai elnök beszámolója szerint a japán kormányfő eljuttatta hozzá annak az ajánlólevélnek a másolatát, amelyet elküldött a Nobel-bizottsághoz. Trump a dokumentumot „a legszebb ötoldalas levélnek" nevezte.

A tokiói külügyminisztérium nem kívánta kommentálni Trump bejelentését. Az állítást más forrásból nem lehetett megerősíttetni.

Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára, kormányszóvivő újságíróknak elmondta, hogy Japán nagyra értékeli Trump erőfeszítéseit, amelyeket az észak-koreai atomprogram leszerelése érekében tesz. Ő is csak arra szorítkozott viszont, hogy megismételte a kormányfőnek az ügyben tett hétfői kijelentését.

A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda évente. A testület honlapja szerint 304 embert jelöltek a 2019-es díjra. Az Egyesült Államok korábbi elnökei közül Barack Obama és Jimmy Carter nyerte el a kitüntetést.