A Hasogdzsi-gyilkosság öt vádlottjára kért halálbüntetést a szaúdi ügyészség

2019. január 3., 14:21

Szerző:

A szaúdi ügyészség a 11 vádlottból ötre kért halálbüntetést Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásának ügyében az első tárgyalási napon – írja a Reuters.

Hasogdzsit október 2-án ölték meg a szaúdi konzulátuson Isztambulban. Az ügy sokat rontott a királyság nemzetközi megítélésén és külkapcsolatain. Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége decemberben arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán rendelte el Dzsamál Hasogdzsi, a The Washington Post szaúdi újságírójának meggyilkolását.

Hasogdzsi amikor belép a konzulátusra. Távozni már nem látták.

A szaúdi ügyészség először novemberben jelentette be, hogy halálbüntetést kér öt vádlottra a rijádi büntetőperben. A vádirat szerint az öt férfi Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta Hasogdzsit. Mohamed bin Szalmán nevét viszont teljesen tisztára mosták az ügyben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.