A Hamász bejelentette, hogy tűzszünetet kötött Izraellel, de Izrael ezt hivatalosan még nem erősítette meg, kiújultak a harcok

2019. március 25. 22:09 - szerző: MTI

A Hamász, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista terrorszervezet bejelentette, hogy tűzszünetet kötött Izraellel a hétfői oda- és válaszcsapás nyomán – közölte az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna hétfő este. A Hamász szerint a tűzszünet egyiptomi közvetítéssel jött létre, és az közép-európai idő szerint este 9-kor lépett életbe. Izrael hivatalosan még nem erősítette meg a tűzszünetről szóló egyezményt.

A Hamász a megadott időpont után nem lőtt több rakétát izraeli területre, de az izraeli légierő újabb légicsapást hajtott végre az övezet déli részén található Hán-Júniszban. Az izraeli támadások folytatódása után a Hamász is újrakezdte rakétatámadásait Izrael ellen. A tévé értesülése szerint Izrael tovább folytatta a válaszcsapásokat, a haditengerészet egysége a tenger felől Gáza városát lőtte. A Hamász még a rövid és felemás tűzszünet alatt bejelentette, hogy már kedd este újrakezdi a határkerítésnél az éjszakai tüntetéseket, amellyel néhány napja lehetetlenné teszik az övezet szomszédságában élő izraeliek éjszakai pihenését.

A határ melletti izraeli települések lakói elégedetlenek az egyre gyakrabban ismétlődő, de egyre rövidebb ideig tartó összetűzések miatt, valamint a korábban péntekenként, de újabban naponta visszatérő tömeges határmenti zavargások, és az Izraelbe irányított léggömbös robbanószerkezetek miatt. Olyan megoldást szeretnének, amely hosszú távra biztosítja nyugalmukat. 

Az izraeli szakértők szerint a Hamász 2014-es Erős Szikla hadművelet után három és fél éven át nem lőtte Izraelt, azonban később a hadműveletben kialakult elrettentő hatás megszűnt, s egy évvel ezelőtt újrakezdődött az ellenségeskedés a Hamász rendszeressé vált határ menti tüntetéseivel.

Hétfőn Izrael azután élt a válaszcsapás lehetőségével, hogy a Hamász egyik rakétája eltalált egy házat a Tel-Aviv melletti Mismeretben. A támadásban épület lángra kapott, hét ember megsebesült, köztük egy csecsemő is. Izrael 2014-es ötvennapos gázai háborúja óta nem fordult elő, hogy Tel-Aviv környékét érte volna rakétatámadás.