A Fülöp-szigeteki elnök elrendelte, hogy lőjék nemi szervükön a lázadó nőket

2018. február 13., 13:08

Szerző:

Újabb kedves, szimpatikus megnyilvánulással állt elő a Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte. Az emberi jogok tökéletes semmibevételéről ismert vezető ezúttal azt mondta, minden kommunista lázadó nőt a nemi szervén kell lőni büntetésként kormányellenes tevékenységükért.

Rodrigo Duterte
Fotó: Wikimedia/Al Alcain

A Human Rights Watch folyamatosan szót emel Duterte ténykedési és kijelentései ellen. – Arra ösztönzi a hadsereget, hogy szexuális erőszakot kövessenek el háborús időkben, ami a nemzetközi humanitárius joggal teljesen szembemenő tevékenység – idézi a HRW Fülöp-szigeteki képviselőjének, Carlos Condenak nyilatkozatát az Al Jazeera.

– Csak a nemi szerveteken fogunk lőni benneteket, hogy teljesen haszontalanok legyetek – idézi az oldal az elnök beszédét.

Dutertenek nem ez az első veszélyes és egyben hímsoviniszta megnyilvánulása. Egyszer már nemi erőszak vicceket sütött el a Miss Universe versenyzőkkel kapcsolatban. Két hónappal korábban pedig azt mondta a Marawiban harcoló katonáinak, hogy három nőt megerőszakolhatnak büntetlenül. 

Harry Roque, Duterte szóvivője szerint a feministák túlozzák el az elnök amúgy viccesnek szánt kijelentéseit.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság még február 8-án bejelentette, hogy megkezdte annak a panasznak a kivizsgálását, ami Rodrigo Duterte elnököt és több magas rangú kormányzati tisztségviselőt emberiség elleni bűncselekményekkel vádol.

A jogász Jude Sabio 2017 áprilisában nyújtotta be panaszát. Beadványa szerint Duterte „ismételten, folyamatosan és rutinszerűen” követett el emberiség elleni bűncselekményeket, elnöksége alatt pedig általánossá vált kábítószer-kereskedők és más bűncselekmények feltételezett elkövetőinek meggyilkolása. Duterte ezzel több ezer filippínó meggyilkolásában bűnrészes.