A finn külügyminiszter lemondását követelik, amiért részt vett egy abortuszellenes tüntetésen

2018. szeptember 18., 16:53

Szerző:

Még a májusi, ottawai látogatása során Timo Soini finn külügyminiszter és helyettese elment egy demonstrációra, amelyet a művi terhességmegszakítás ellen tartottak a kanadai városban. A helyettese Twitteren is közzétett egy képet az eseményről, melynek nyomán a finn ellenzék a miniszter lemondását követelte - írja a Reuters.

A politikus döntése kedvezőtlen visszhangra talált a Juha Sipilä miniszterelnök vezette, a nemek közti egyenlőségért és nők jogaiért folytatott küzdelméről ismerte  finn kormányban és azon kívül is. Tuomas Pöysti igazságügyi kancellár, aki az elnök és a kormány törvényes működését felügyeli, közölte, problematikusnak tartja, hogy egy miniszter, főként a külkapcsolatokért felelős miniszter, kiáll az abortusz ellen egy hivatali útja során.

Soinival szemben bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, de így sem valószínű, hogy a politikusnak valóban veszélyben lenne a pozíciója.

Soini a virrasztáson
Fotó: Twitter/Samuli Virtanen

A hithű katolikus Soini elmondta, hogy bár valóban munka miatt tartózkodott Kanadában, szabadidejében ment el a virrasztásra és megvédte vallásgyakorlási szabadságát. Hozzátette, hogy ettől függetlenül komolyan fogja venni az igazságügyi kancellár intését.

Soini már többször hangsúlyozta, hogy ellenzi az azonos neműek közötti házasságot és az abortuszt is.

A politikus korábban a Finnek párt tagja volt, amelyet azonban kizártak a jobbközép kormánykoalícióból túlzott radikalizálódása miatt. Soini több képviselőtársával létrehozott egy mérsékeltebb alakulatot, a Kék Reformot, hogy bent maradhasson a koalícióban.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.