A fideszesek meg akarták tiltani, hogy az OLAF nyomozói bemehessenek az EP-képviselők irodáiba, de a többség megszavazta

2019. április 17., 11:58

Szerző:

Az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésén elfogadta azt a jelentést, amely összehangolná az Európai Csalás Elleni Hivatal és a 2020 vége felé felálló Európai Ügyészség munkáját. A jelentést Ingeborg Grässle, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának az elnöke írta, 465 szavazattal 130 ellenében 51 tartózkodás mellett megszavazták – a jelenlévő  fideszesek tartózkodtak –, de a figyelemre méltó nem ez, hanem az, hogy egy jelentéshez mellékelt javaslat megtiltotta volna, hogy az OLAF nyomozói szükség esetén bemehessenek vizsgálódni az EP-képviselők irodáiba is.

Ezt a javaslatot a Fidesz EP-képviselői – pártcsaládjuk, az Európai Néppárt (EPP) képviselőinek a többségével együtt – támogatták, a többség azonban a tilalom ellen foglalt állást.

Összesen 278 EP képviselő akarta megtiltani, hogy az OLAF nyomozói bemehessenek az irodájukba, és 325-en szavaztak a tilalom ellen 45 tartózkodása mellett.

Az MSZP-s Ujhelyi István ezután azt firtatta, miért szavazott a Fidesz a korrupció mellett az EP-ben, a DK pedig egy lapunkhoz is eljuttatott közleményben úgy értékelte, hogy a Fidesz beismerő vallomást tett. „Nagyon is értjük, hogy mi történik, elvégre ha minden bűnözőt megkérdeznénk, hogy megtiltsuk-e a nyomozó hatóságoknak, hogy ellenük nyomozzanak vagy náluk házkutatást tartsanak, nyilván ők is igent mondanának” – hangzik Gyurcsány Ferenc pártjának a közleménye.

Fotó: Európai Parlament honlapja

Egyébként érthető, hogy a fideszesek meglehetős ellenszenvvel viseltetnek OLAF iránt, a szervezet ugyanis több, az Orbán-kormányhoz közeli személyeket érintő  ügyben is visszaéléseket tárt fel. Az egyik ilyen középpontjában Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István áll, akinek a volt cége, a 2015-ig a résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. körül az OLAF szerint szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy nyerjen a magyarországi városok által EU-s támogatással kiírt közvilágítási pályázatokon. A másik főszereplője Homolya Róbert jelenlegi MÁV-vezérigazgató, aki korábban úgy volt végrehajtásért felelős elnökhelyettes az EU-s források elosztásárt felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ), hogy több közbeszerzési tanácsadó cégben is érdekeltsége volt. Ez azt jelenti, hogy egy-egy projekt esetében szerepet vállalhatott az előkészítés és a kivitelezés során is.