A Fidesz szőnyeg alá söpörné a botrányt, hogy óvónők gyűjtöttek aláírásokat a józsefvárosi óvodákban

2019. április 30., 10:59

Szerző:

Napirendre sem tűzte a fideszes többségű józsefvárosi képviselőtestület, hogy bizottság vizsgálja ki, miért gyűjthettek aláírásokat óvónők a Fidesznek a kerületi óvodákban – írja a hvg.hu. Az erről szóló javaslatot csütörtökön a képviselőtestület 11 nem és 3 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett utasította el. Sára Botond polgármester ezt a maga részéről azzal indokolta, hogy ő már minden következtetést levont, az KDNP-s alpolgármestert, Sántha Ferencnét és másokat is szankciókkal sújtott. Sántha Ferencné az oktatási hatásköreit bukta, de az egyelőre nem világos, hogy rajta kívül Sára Botond kiket és mivel büntetett.

Sára Botond
Fotó: Sára Botond Facebook-oldala

Az először a józsefvárosi önkormányzat szombati közleményéből derült ki, hogy a kerületi óvónők gyűjtöttek aláírásokat a Fidesznek az óvodákban. Hétfőn a hvg.hu hang- és fényképfelvételekre hivatkozva számolt be arról, hogy felülről jött a kérés, és bár a Napraforgó Egyesített Óvoda 13 kerületi tagóvodájának némelyikében felháborodást keltett a dolog, az óvónők szignáltak és aláírásokat gyűjtöttek, egyszerűen azért, mert az állásukat féltették. Szombati közleményében a józsefvárosi önkormányzat azt állította, önszántukból jelentkeztek az aláírásgyűjtő ívekért, csak Sántha Ferencné nem mondta nekik, hogy intézményi falak között nem gyűjthetnek.

HELYREIGAZÍTÁS

Lapszemlénk megjelenése nyomán a Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóirodája helyreigazítási kérelmet írt, kifogásolva, hogy az első változat címében szerepelt az utasítás szó (A józsefvárosi fideszesek nem szavazták meg, hogy vizsgálat induljon az aláírásra utasított óvónők ügyében). Ezt arra a hvg.hu cikkében megjelent állításra alapoztuk, amely szerint az óvodai munkatársak körében a „felülről jött a kérés” fordulattal nyomatékosították, hogy alá kellene írniuk a Fidesznek, az ilyesfajta „kérést” visszaéléssel felérő nyomásgyakorlásnak lehet tekinteni. Lapszemlénkben nem állítottuk, hogy az óvónőket személy szerint Sántha Péterné  – vagy önkormányzati részről bárki – utasította volna.

A helyreigazítási kérelem így hangzik: „Sántha Péterné alpolgármester asszony sem közvetlenül, sem közvetve semmilyen önkormányzati utasítást nem adott, semmilyen kérést nem fogalmazott meg az oktatási intézmények dolgozói felé az európai parlamenti választásokkal összefüggő aláírásgyűjtéssel kapcsolatban. Minden ezzel ellentétes állítás hamis! A valóság az, hogy több esetben kértek tőle támogatói aláírásgyűjtő íveket – köztük óvodai dolgozók is – azért, hogy akik egyetértenek a kormánypártok törekvéseivel, aláírhassák. Józsefváros polgármestere és jegyzője részletesen tájékozódott az ügyben, minden kérdésre kiterjedő egyeztetést folytatott az érintettekkel, vezetőkkel, mely e tényekre egyértelműen rávilágított. Szintén tény, hogy az aláírásgyűjtő ívek megjelentek az óvodákban, ami elfogadhatatlan. Sántha Péterné nem kellő körültekintéssel járt el, mert elmulasztotta az óvodai alkalmazottakat figyelmeztetni, hogy az aláírásgyűjtés nem kerülhet az intézmény falai közé, ennek elkerülésére semmilyen intézkedést nem tett, ebbéli felelősségét elismerte. Ennek következtében Józsefváros polgármestere végleg megvonta az oktatás-felügyeletre vonatkozó feladatköröket az alpolgármester asszonytól.”