„A Fidesz összes funkcionáriusát, különösen Kovács Zoltánt elküldeném Ausztriába tévét nézni”

2019. május 25., 18:14

Szerző:

Életem egyik legszebb napja volt! – írta le Paul Lendvai, mire gondolt május 17-én, amikor meghallotta, hogy Heinz-Chritian Strache osztrák alkancellár lemondott a 2017-ben Ibizán tett kijelentései miatt. Az 1957 óta ausztriában élő magyar publicista a Népszavának adott interjúban beszélt erről. Állítása szerint május 17. azért volt  az élete egyik legszebb napja, mert az alkancellári lemondása megerősítette, amit gondol, vagyis hogy a a történelemben, a politikában semmit sem lehet előre megmondani. Szerinte a Strache-botrány Ausztriában „gyógyító válságot” idézett elő, kiváltó oka pedig a sajtószabadság volt, az osztrák sajtó ugyanis minden részletre kiterjedően beszámolt az ügyről. (A Heinz-Christian Strachéról 2017. június 24-én készült videót a német Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel szivárogtatta ki – a szerk.)  

– A Fidesz összes funkcionáriusát, különösen a Soros-ösztöndíjnak köszönhetően angolul kiválóan beszélő Kovács Zoltán kormányszóvivőt elküldeném Ausztriába, megnézni, hogyan számol be a tévé az eseményekről

– jegyezte meg ennek kapcsán Paul Lendvai, aki ennek ellenére úgy véli, hogy annak, ami Ausztriában történt, nem lesz hatása Magyarországra és Orbán Viktor által kiépített rendszerre. Ő addig nem is lát lehetőséget a változásra, amíg az ellenzék nem fog össze és nem tisztítja meg magát a beépített vagy gyenge emberektől. – Nem lehet politikai programot építeni hazugságra, de ábrándokra sem – idézi a publicista Bibó Istvánt, aztán azzal zárja az interjút:

– Magyarország, ez a csodálatos ország, sajnos még mindig az ábrándok országa.