A fertőzött orvosokat is munkára fognák Romániában, mivel az egészségügyi ellátás rendkívüli nehézségekkel szembesül

2020. március 27., 15:54

Szerző:

Súlyosan érinti az új koronavírus járványa Kelet-Európát és a Nyugat-Balkánt is. A fertőzöttek száma egyre nő, újabb és újabb korlátozások válnak szükségessé, a védőfelszerelések beszerzése pedig komoly gondokat okoz.

Romániában a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetnék az új koronavírus-járvány elleni küzdelembe – jelentette ki egy péntek reggeli sajtótájékoztatón Nelu Tataru csütörtökön kinevezett egészségügyi miniszter.

A koronavírus elleni romániai küzdelemben ugyanis rendkívül sok orvos, nővér és ápoló fertőződött meg, sokakat pedig karanténba helyeztek, ezért az egészségügyi ellátás rendkívüli nehézségekkel szembesül.

Tataru kijelentette: arra számít, hogy az eddigieknél nehezebb hetek következnek, ezért a tesztek terén elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók. Arra is készülnek, hogy a könnyebb tüneteket mutató fertőzötteket már nem szállítják kórházba, hanem otthonukban próbálják meggyógyítani őket önkéntesek bevonásával. A járvány ebben a szakaszában lesz újítás a beteg orvosok munkára fogása a járványkórházakban.

Koronavírus - Romániában egy gyorsabban terjed a járvány Koronavírus - Romániában egy gyorsabban terjed a járvány
Fotó: Veres Nándor

Péntek reggelre 24-re emelkedett a koronavírus-járvány romániai halálos áldozatainak a száma. A stratégiai kommunikációs törzs csütörtök délutáni összesítése szerint

a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált 1029 romániai személy közül 153-an egészségügyi dolgozók: 70 orvos, 50 nővér, 15 ápoló, a többi kisegítő személyzet.

Aznap délután 6151 személy volt intézményes karanténban, és több mint 110 ezer házi elkülönítésben.