A Fehér Ház további ötmilliárd dollárt kér a kongresszustól Puerto Ricónak 

2017. október 11. 09:49 - szerző: MTI

A Fehér Ház kedden este további csaknem ötmilliárd dollárt kért a kongresszustól a hurrikán sújtotta Puerto Ricónak. A Maria hurrikán pusztítása után Puerto Rico központi kormányzata és helyi kormányzatai rendkívüli pénzügyi nehézségekkel küszködnek: az óriási vihar munkahelyeket tett tönkre, megszűntek a kormányzati bevételek, és egész Puerto Rico szinte teljes újjáépítésre szorul. 

Donald Trump amerikai elnök a nehézségek átmeneti könnyítése végett kérte a 4,9 milliárd dolláros segélyt a kongresszustól, s további 150 millió dollárt is kért a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) segítségének igénybevételéhez szükséges tízszázalékos önrész biztosításához. A kérést a Fehér Ház egyelőre informálisan juttatta el a törvényhozókhoz.

Fotó: MTI

A Trump-kormányzat a múlt héten 29 milliárd dollár megszavazását kérte a kongresszustól a FEMA Puerto Ricó-i erőfeszítéseinek és a szövetségi árvízkárok kifizetésének finanszírozására. Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus többségének vezetője kedden közölte: a szavazásra valószínűleg még a héten sor kerül. 

Ricardo Rossello, Puerto Rico kormányzója szombaton levélben kért mielőbbi segítséget a szövetségi törvényhozástól. Ötszázmillió dollár megszavazását kérte a közösségi károk helyreállításához szükséges kölcsönök fedezésére. Levelében a kormányzó azt is kiemelte, hogy a fenyegető humanitárius válság mellett Puerto Rico erőteljes és várhatóan súlyosbodó likviditási válsággal is küszködik. 

A múlt héten egyébként Texas és Florida is küldöttséget menesztett Washingtonba, hogy további összegeket kérjenek a szövetségi törvényhozástól a hurrikánok ottani pusztításai utáni helyreállítási munkálatokhoz. Texas 19 milliárd dollárt kért pótlólagosan, Florida pedig 27 milliárd dolláros segítségre jelentett be igényt.