A Duna-deltában is megjelent az afrikai sertéspestis

2018. június 11. 14:34 - szerző: 168 Óra/MTI

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát azonosították házi sertésekben a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságok a Duna-deltában, az ukrán határ szomszédságában fekvő Ceatalchioi és Salceni falvakban – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

A hatóságokat pénteken riasztották, miután négy háztáji gazdaságban több sertés elpusztult. A hétvégén két laboratórium is kimutatta az ASP vírusát az elhullott állatokban, ezért a négy gazdaságban minden sertést leöltek, és tíz kilométeres körzetben megfigyelés alá vonták az állatállományt.

A karantén a megyeszékhely Tulcea város egyik kerületére, a folyam Szent-György ágának északi partján található Tudor Vladimirescu városrészre is kiterjed, a városközponttal összeköttetést biztosító kompjáratokon pedig betiltották az élő sertés, vagy bármilyen fertőzésre alkalmas húsáru szállítását.

Fotó: Pixabay

A Duna-deltában több éve tilos a vadászat, de a környezetvédelmi hatóságok éppen az ASP megelőzése érdekében a 2017-2018-as szezonban 60 vaddisznó kilövésére adtak engedélyt az ukrán határral szomszédos térségben – emlékeztet az Agerpres.

A kór két hete a magyar határ közelében, Szatmár megyében is megjelent: május végén egy az ukrán-magyar-román hármashatár közelében elpusztult vaddisznó tetemében mutatták ki az ASP vírusát a román hatóságok.

A kór a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint a vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása következtében került Magyarországra. Ez ellentmond Nagy István agrárminiszter állításának. Ő májusi miniszter-jelölti meghallgatásán ugyanis azt mondta, hogy a sertéspestis úgy került Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, és ettől betegedett meg az állat.