A demokrácia ellenségének nevezi Orbán Viktort a Washington Post

2019. május 13., 15:31

Szerző:

„Miközben Európa centrista, mérséklet pártjai az erősödő szélsőjobboldali pártokkal, azok rasszista és autoriter szólamai ellen küzdenek, az Egyesült Államoknak mindent meg kellene tennie a liberális demokrácia támogatásáért, legalább ott, ahol szélsőségesek gyökerei gyengébbek. Ehelyett növekvő merészséggel Trump elnök a demokrácia ellenségeit támogatja."

– írja kiemelt szerkesztőségi véleménycikkében a Washington Post a Trump-Orbán találkozó kapcsán.

A nemzetközi hírű lap szerint „egy diadal Orbán számára, hogy találkozhat Trumppal”, ugyanis az elmúlt évtizedben George W. Bush és Barack Obama egyértelműen kerülte a kapcsolatot vele. A távolságtartás oka nyilvánvalóan az, hogy  Magyarországon elérte több vele szemben kritikus sajtóorgánum bezárását, korlátozta az igazságszolgáltatás függetlenségét, legutóbb pedig elüldözött egy nagy presztízsű amerikai-magyar egyetemet, a CEU-t – szerepel a felsorolásban.

„Orbán leépítette a demokratikus intézményeket, kegyetlenül bánik a menedékkérőkkel és antiszemita provokációkkal él"

– utal a cikk Soros-plakátokra.

A szerkesztői véleménycikk kitér arra, hogy Orbánt valószínűleg azért is fogadják, hogy Oroszország és Kína erősödő befolyását gyengíthessék Magyarországon. Ennek ellentmond viszont a budapesti amerikai nagykövet közelmúltban az Atlanticben megjelent interjúja. A Donald Trumpot 25 éve jól ismerő David Cornstein arról beszélt, hogy

„Trump nagyon szeretné, ha olyan helyzetben lehetne, mint Orbán, de nincs olyan helyzetben".

Ez a helyzet összesen immár kilenc évnyi kormányzást jelent Orbán esetében, köszönhetően az aránytalan választási rendszernek, valamint olyan populista intézkedésnek, mint a pengékkel ellátott kerítésnek a déli határon.

Trump szívesebben látja a Fehér Házban az Orbánhoz hasonló autokratákat, mint az Egyesült Államok legközelibb szövetségeinek tekintett liberális demokráciák vezetőit. A lap szerkesztői keserűen jegyzik meg, hogy miközben Orbánhoz hasonló vezetőkhöz közeledik Trump, a hagyományosan közeli szövetséges Németországtól és Franciaországtól elhidegül.